Revista presei centrale, 16 ianuarie
Articole din România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Ziarul Financiar.
16 Ianuarie 2012, 09:10
"Protestele de stradă cuprind România. Ce vor schimba ele?" - se întreabă România Liberă.
"Sute sau mii de persoane, în funcţie de partea politică dinspre care vin informaţiile, au protestat în stradă. Dincolo de motive şi pretexte, se pune întrebarea: cine câştigă de pe urma protestelor şi, mai ales, de pe urma degenerării acestora?"
Majoritatea celor care s-au adunat în Piaţa Universităţii spuneau că sunt nemulţumiţi de salariile reduse, de pensii, de nivelul de trai, de lipsa locurilor de muncă, de taxa auto. Prin urmare au cerut demisia celor consideraţi responsabili: Guvernul Boc şi preşedintele Traian Băsescu. După cum era de aşteptat, opoziţia s-a declarat solidară cu manifestanţii şi a resuscitat suspendarea preşedintelui. În declaraţiile lor, liderii din opoziţie nu au arătat, însă, cum vor rezolva acele probleme care au scos oamenii în stradă, observă ziariştii de la România Liberă.
Adevărul scrie că "Politicienii pun gaz pe foc: Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au chemat în timpul violenţelor simpatizanţii la manifestaţiile anti-Băsescu". Nemulţumirile manifestanţilor şi-au găsit numitorul comun în "alergia la Putere".
Evenimentul Zileiînvinuieşte Opoziţia şi ultraşii că au transformat protestele în violenţe. În ţară, mitingurile au fost animate de lideri ai Opoziţiei şi de radicalii din galeriile echipelor locale, la care s-au lipit imediat impostori celebri ai marilor oraşe, scriu ziariştii de la Evenimentul.
Cu altă viziune, Jurnalul Naţional: "Cîteva mii de oameni au dat o extraordinară lecţie de civism, demnitate şi bun-simţ preşedintelui României". Ziarul reia ca titlu pe prima pagină replica preşedintelui Băsescu: "Cine credeţi că pleacă? Ghici, ghicitoarea mea?". Jurnalul face şi face cronologia evenimentelor: "Cronica unei revolte neanunţate". Protestatarii au pornit de la "respect pentru Raed Arafat" şi au ajuns la "Greaţă faţă de Băsescu". Vizavi de prezenţa huliganilor la mitinguri, Jurnalul pune întrebarea: "Dacă au fost suporteri de fotbal cei care au protestat, unde sunt cei care sunt de acord cu regimul Băsescu?".
Întorcându-ne spre scânteia care a aprins manifestaţiile, reformarea sistemului sanitar, Ziarul Financiar scrie că "Proiectul de lege a venit şi a plecat, dar 6 miliarde de euro se risipesc anual în sănătate". Tensiunea generată de reforma sistemului sanitar a ajuns la cote maxime, dar guvernul lipseşte practic din dezbateri.
Aceasta dovedeşte, scriu ziariştii, incapacitatea iniţiatorilor de a-şi susţine proiectul şi lipsa de dialog cu opinia publică. Preşedintele a declarat că sistemul este ineficient. Dar cine este vinovat pentru ineficienţă şi corupţie? Nu cei plătiţi din bani publici să administreze eficient, adică preşedintele, guvernul, Casa de sănătate? se întreabă ziariştii.
Tot în Ziarul Financiar, dar despre o altă problemă: "Standard & Poor's scumpeşte finanţarea României prin depunctarea ţărilor din zona euro". Agenţia de rating nu ne-a depunctat şi pe noi, însă efectele nu ne ocolesc: costurile de finanţare în euro ar putea creşte şi cursul leu-euro ar putea deveni mai volatil.
Ziarul Financiar vede şi o parte bună: este şansa României de a se diferenţia în ochii investitorilor ca un mediu mai bun decât alte ţări. Condiţia este ca mişcările de protest să nu se extindă, altfel s-ar forma o percepţie de instabilitate.