Revista presei centrale, 16 august
Articole din Jurnalul Naţional, Adevărul, Ziarul Financiar, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
16 August 2011, 10:10
România le deschide uşa investitorilor chinezi. "Boc, în China: România este o poartă spre Europa", titrează Jurnalul Naţional .
Oferta pentru Beijing: centura Bucureştiului, autostrăzi, amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie, construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Este un prim pas, scriu jurnaliştii, spre normalizarea relaţiilor bilaterale. Premierul "s-a dus să bată primul ţăruş". Cum şi când se vor concretiza semnalele pozitive primite de la partea chineză, rămâne însă de văzut, este concluzia articolului, susţinută de faptul că vizita delegaţiei române, din care au făcut parte şi oameni de afaceri, nu a fost pregătită până la nivelul detaliilor contractuale pe nici un domeniu.
"Chinezii, momiţi de Boc cu ajutoare de stat", titrează şi Adevărul. Prezent la un forum de afaceri la Beijing, premierul Emil Boc i-a asigurat pe oamenii de afaceri chinezi că vor beneficia de ajutoare de stat în cazul în care investesc sume importante în România.
Aceştia au dat asigurări că vor solicita preţuri reduse pentru executarea lucrărilor şi au cerut în schimb...tratament nediscriminatoriu faţă de alte firme. Concluzia din Adevarul: "deşi România este pentru ei o poartă de intrare în Uniunea Europeană, chinezii nu vor veni necondiţionat".
Până la investiţii asiatice masive, rămânem încremeniţi pe piaţa autohotnă a muncii. Tot în Adevărul, o analiză a pieţei de profil, construită pe baza cifrelor din strategia fiscal bugetară. Astfel, până la sfârşitul lui 2011, numărul salariaţilor din economie va creşte cu aproximativ 25.000, adică puţin peste 0,5%. Aceasta şi pentru că oamenii de afaceri amână angajările pentru a-şi consolida profiturile şi preferă să lucreze cu aceleaşi echipe care i-au ajutat să treacă greul crizei.
După principiul una caldă, alta rece, Ziarul Financiar face o estimare şi concluzionează: "valoarea recoltelor de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui se ridică la peste patru miliarde de euro". La baza calculului stau preţurile de pe bursele internaţionale, dar şi producţiile mai mari în volum comparativ cu anul trecut.
Evenimentul Zilei porneşte de la acelaşi subiect, respectiv anul agricol extrem de bun şi precizează: "Recesiunea nu revine, dar creşterea e slabă". Agricultura a avut o contribuţie importantă la creşterea economică din al doilea trimestru, explică specialiştii citaţi de Evenimentul, însă, continuă aceştia, este nevoie în continuare de investiţii publice pentru a tura din nou motoarele economiei.
Şi....că tot vorbeam de investiţii...publice şi nu numai: Telegondola, Proiectul Esplanda, Casa Radio, Consolidarea Primăriei. Toate sunt, scrie România Liberă, proiecte de infrastructură ale Capitalei, unele în valoare de sute de milioane de euro. "Investiţiile anunţate s-au transformat însă în întârzieri, amânări sau noi promisiuni fără acoperire".