Revista presei centrale, 15 august
Articole din România Liberă, Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Ziarul Financiar.
15 August 2012, 07:42
"Cel puţin încă o săptămână de incertitudine şi criză" scrie România Liberă.
În ciuda aşteptării generale, judecătorii CCR doar au devansat cu zece zile termenul până la care să le parvină de la Guvern listele electorale, care trebuie să îi cuprindă pe toţi cetăţenii cu drept de vot. De ce nu a luat CCR încă de ieri o decizie? Şi în sensul validării şi în cel al invalidării referendumului, Curtea are probleme de majoritate dată fiind coloratura politică a judecătorilor, apreciază România Liberă.
Şi Jurnalul Naţional scrie despre modul în care se poate decide invalidarea: spre deosebire de validare, legea nu precizează necesitatea unei majorităţi de două treimi şi s-ar putea decide printr-un vot al majorităţii simple a plenului celor nouă judecători - potrivit explicaţiilor unor surse oficiale, citate de ziar.
Adevărul scrie că prin decizia de ieri "CCR măreşte cvorumul de la referendum" pentru că a cerut includerea românilor cu domiciliul stabil în străinătate în listele permanente. Pragul ar fi fost astfel mărit cu 235 de mii de alegători.
Prin urmare, consideră Evenimentul Zilei, "Traian Băsescu este mai aproape de Cotroceni".
Despre un alt aspect al referendumui, Jurnalul Naţional scrie că suntem martorii unei "situaţii explozive: românii care au mers la vot, anchetaţi de procurori". În 15 judeţe, numeroşi alegătorii au fost luaţi la întrebări de anchetatori trimişi de Parchet şi DNA.
"Desant masiv de procurori pe urmele fraudei electorale", scrie şi Adevărul. Sunt patru dosare penale, în care sunt vizate atât personaje de rang înalt, cât şi simpli alegători. În câteva judeţe anchetatorii au descoperit zeci de oameni care au votat multiplu.
Despre misiunea Fondului Monetar Internaţional, care tocmai s-a încheiat, citim în Ziarul Financiar: "FMI pune patru condiţii pentru România": majorarea preţului la gaze din septembrie, privatizarea Oltchim, vânzarea a 5% din Transgaz şi plata arieratelor acumulate de autorităţile locale. În lipsa fie şi a unei singure măsuri, concluziile misiunii nu vor fi analizate, a avertizat FMI.
Adevărul crede că mesajul FMI pentru România este: "Pregătiţi-vă pentru ce e mai rău". Fondul avertizează asupra scumpirilor ce vor urma şi cere BNR "să-şi elaboreze în detaliu pregătirea pentru criză". În primul rând, Banca Naţională trebuie să se grăbească să înfiinţeze bănci-punte, care sunt activate în momentul în care băncile intră în incapacitate de plată.
Dificultăţile bancherilor pot fi văzute şi ca oportunităţi. România Liberă ne atrage atenţia că "Băncile caută cu disperare euro" şi oferă dobânzi bune la depozitele în această monedă, de peste două ori mai mari decât în Ungaria şi Polonia.
Jurnalul Naţional susţine pe prima pagină că SRI îi supraveghează cu stricteţe de ani buni activităţile editoriale şi că are dovezi materiale fără dubii. Jurnalul ne arată un document scanat din 2006 obţinut de cotidianul.ro care prezintă "o acţiune de culegere de informaţii despre redactorii ziarului şi sursele lor" cu ajutorul unei "cârtiţe".
"Cine face cărţile în puşcăriile României" - un articol pe care îl găsim în Evenimentul Zilei. Aici citim cum "vânează un loc călduţ la răcoare" cei mai mediatizaţi deţinuţi ai ţării, foşti demnitari sau afacerişti.