Revista presei centrale, 13 ianuarie
Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Curierul Naţional.
Articol de Mihai Udroiu, 13 Ianuarie 2012, 08:42
România Liberă acordă astăzi atenţie deciziei DNA de anchetare penală a lui Viorel Hrebenciuc şi Robert Negoiţă pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană. Publicaţia citează date din rechizitoriul făcut de procurori în cazul patronului InterAgro, Ioan Niculae, cercetat şi el în acelaşi dosar. "Eu vă dau banii de campanie, voi îmi daţi statul" - ar fi fost, în opinia ziarului, "Înţelegerea Niculae - PSD", ce ar rezulta în urma anchetei DNA.
Şi Evenimentul Zilei îşi dedică articolul de fond dosarelor întocmite recent pe numele omului de afaceri Ioan Niculae, dar îl analizează pe larg pe cel referitor la subminarea economiei naţionale în intermedierea exportului de gaze în România. În prim plan este prezentat un alt nume aflat în ancheta DIICOT, fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, Dan Victor Alesandru, numit de Evenimentul Zilei "Misteriosul om-punte între ruşi, Voiculescu şi Ioan Niculae". Prezenţa în ecuaţie a preşedintelui fondator al Partidului Conservator este justificată de publicaţie prin faptul că acesta l-ar fi impus pe Dan Victor Alesandru în funcţie.
Adevărul publică astăzi un interviu în exclusivitate cu doctorul Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la spitalul "Marie Currie" din Bucureşti. Medicul-chirurg "L-a simţit pe Dumnezeu în sala de operaţie" în multe cazuri complicate din carieră, soluţionate, spune el, prin graţie divină. Gheorghe Burnei numeşte unele hotărîri luate în timpul intervenţiilor chirurgicale momente de revelaţie, posibile numai prin întîlnirea umanului cu divinul.
Curierul Naţional se întreabă pe prima pagină "Cum vor sfîrşi bursele calendarul mayaş?". Ziarul îşi ia ca punct de reper data de 21 decembrie 2012, zi apocaliptică din calendarul amintit, şi încearcă să contureze cum vor arăta bursele pînă atunci, în contextul temerilor internaţionale referitoare la iminenţa unui cataclism financiar global. În sprijinul analizei vin 10 brokeri şi analişti din domeniu, care concluzionează: 2012 va fi un an volatil, în care şocurile europene vor fi chiar mai mari decît problemele americane.