Revista presei centrale, 13 august
Articole din Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, România Liberă, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
13 August 2012, 07:31
"Guvernul Ponta nu şi-a făcut toate temele pentru negocierile cu FMI", consideră Ziarul Financiar.
A mers la discuţii fără studii de impact asupra bugetului şi nu a convins Fondul să accepte aplicarea TVA la încasarea facturii începând din acest an, scăderea TVA la 9 la sută pentru produsele agroalimentare şi nici impozitarea progresivă.
Partea plină a paharului ne-o arată Jurnalul Naţional: ministrul Finanţelor Florin Georgescu spune că "negocierile cu FMI s-au finalizat cu succes".
A fost aprobat pachetul de măsuri pentru stimularea creării de locuri de muncă şi amânarea coplăţii în sănătate. În plus, "s-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor bugetarilor la nivelul din iunie 2010 şi pentru sumele reţinute necuvenit pensionarilor.
Despre TVA la încasare, în Bursa citim că "a devenit o complicaţie inutilă". Mecanismul de aplicare, despre care aflăm amănunte din ziar, riscă să devină un porces birocratic haotic şi chiar dacă aşteaptă de mulţi ani o asemenea reglementare, oamenii de afaceri ar prefera să renunţe la ea.
Din România Liberă aflăm dacă "Mai pot schimba ploile recente producţia agricolă din acest an?" E prea târziu pentru culturile de pe câmp: grâul a fost treierat, porumbul - ars de caniculă. În schimb, agricultorii spun că ploile au salvat livezile, sunt mană cerească pentru arăturile de vară şi pot reface substanţial fâneţele. Salvaţi pe ultima sută de metri de un an agricol catastrofal!
Cine sunt cei care "Câştigă sute de milioane de euro în România, dar plătesc zero impozite" ne spune România Liberă.
Majoritatea constructorilor străini de drumuri au raportat pierderi în 2011, deşi, în acelaşi an, nici un constructor important de drumuri român nu a avut pierderi, ba, mai mult unii au înregistrat profituri ameţitoare. Explicaţia ar fi că străinii repatriază banii către ţările de origine prin artificii fiscale.
"Hillary Clinton îşi trimite asistentul la Bucureşti. Să-l salveze pe suspendat?" se întreabă Jurnalul Naţional. Vizita trimisului american este un moment "extrem de important al bătăliei pentru validarea referndumului" şi chiar dacă pare o încercare de sprijin dată lui Traian Băsescu, poate fi o şansă pentru USL, consideră Jurnalul.
Pe prima pagină în Adevărul - un titlu de film: "Noaptea generalilor". În noaptea de 1 spre 2 august, fostul ministrul Victor Paul Dobre şi chestorii Constantin Manoloiu şi Nicolae Căbulea - consideră Adevărul - au pus la cale inducerea în eroare a judecătorilor de la Curtea Constituţională şi au plăsmuit adresa prin care MAI nu îşi asumă veridicitatea listelor electorale permanente.
"Invalidarea referendumui, episodul trei - citim în Evenimentul Zilei. Curtea Constituţională se va reuni mâine în plen pentru a lămuri problema eratei "bulcucaşe", dar atingerea cvorumului sta sub semnul întrebării, pentru că şase judecători sunt în concedii în străinătate. "Asemeni clasei politice, şi judecătorii de la CCR sunt împărţiţi în două tabere", este de părere Evenimentul.
"Lovitură mortală pentru campania lui Băsescu: lumina vine de la BEC", citim în ziarul Azi. Potrivit hotărârii Biroului Electoral Central, citate de această publicaţie, CCR nu poate folosi legea alegerii preşedintelui pentru alcătuirea listelor electorale, aşa cum susţine Băsescu. Pentru referendum ar fi valabilă legea care spune că "listele permanente se întocmesc pe localităţi şi îi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care au fost întocmite".
"Cea mai slabă Olimpiadă din ultimii 60 de ani", scrie Adevărul: un loc 27, doar două titluri şi nouă medalii în total. Adevărul face o analiză a situaţiei: ce sporturi au confirmat, care au decepţionat şi care au fost cauzele.