Revista presei centrale, 12 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Evenimentul Zilei, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
12 Iunie 2012, 07:04
Ce arată rezultatele alegerilor locale, citim în ZIARUL FINANCIAR: "Românii au votat partidul, nu persoana. Rezultatele de la votul de duminică sunt un barometru năucitor al alegerilor parlamentare din toamnă".
Au ieşit în faţă greşelile pe care le-a făcut PDL în ultima perioadă şi faptul că românii au votat având cuvântul "schimbare" în minte, scrie Ziarul Financiar.
Calcule şi concluzii şi în ROMÂNIA LIBERĂ: "PDL, înfrânt la scor. USL nu a trecut de pragul de 50% la votul politic". "Cine a câştigat cu adevărat alegerile?".
Democrat-liberalii lupta acum pentru supravieţuire politică, dar nici USL nu şi-a îndeplinit principala ţintă: 50 la sută din voturi.
"Boc, hopa mitică de la Cluj", scrie ADEVĂRUL. În vreme ce PDL, partidul pe care-l conduce suferă pierderi grele, Emil Boc renaşte acolo unde s-a lansat în politică. A revenit spectaculos după ce în seara alegerilor toate exit-pollurile îl dădeau învins la o diferenţă de până la şapte procente, spun ziariştii. Şi tot în Adevărul găsim "Harta politică a României după culoarea primarilor din marile oraşe".
O analiză a rezultatelor de la locale, şi în EVENIMENTUL ZILEI: "Trei motive pentru care PDL a pierdut alegerile". Primul: pierderea guvernării prin căderea cabinetului Ungureanu, care a dus la degringoladă politică şi absenteismul electoratului de dreapta. De-abia în ultimul rând ar fi nemulţumirea socială provocată de criza economică, este de părere Evenimentul.
"Doliu portocaliu", citim în JURNALUL NAŢIONAL. USL a obţinut "victorii istorice" la alegerile locale, după cum le-a caracterizat premierul şi lider al PSD Victor Ponta, care spune că este pentru prima dată când o alianţă aduce mai mult fiecărui partid în parte decât dacă ar fi mers separat.
"Leul slab n-a mai umflat preţurile", citim în ADEVĂRUL. Chiar dacă moneda naţională s-a depreciat abrupt în mai, media lunară a scumpirilor a bătut pasul pe loc, iar inflaţia anuală a coborât la un minimum istoric: 1,79 la sută.
Potrivit statisticilor, din mai anul trecut până în mai 2012, alimentele chiar s-au ieftinit cu două procente, în ciuda faptului că leul s-a depreciat cu 8 la sută. Analiştii citaţi de Adevărul spun că s-ar putea totuşi ca efectul să întârzie.
Şi ROMÂNIA LIBERĂ ne prezintă concluziile surprinzătoare ale unui raport privind mediul de afaceri: "Mita asigură câştiguri de 10 ori mai mari".
Un raport Ernst&Young arată că mentalitatea managerilor în vremuri de criză s-a schimbat radical, iar standardele au scăzut considerabil. Marile companii agreează corupţia atât timp cât aceasta le asigură supravieţuirea.