Revista presei centrale, 11 noiembrie
Articole din România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Cronica Română.
11 Noiembrie 2011, 08:16
"Cazul Apostu bagă groaza în PDL" scrie România Liberă. "Anchetarea pentru corupţie a primarului din Cluj a tulburat serios apele într-una dintre cele mai puternice organizaţii ale democrat-liberalilor".
Unii membri cred că la mijloc este o luptă politică pentru eliminarea lui Emil Boc şi că se urmăreşte "masacrarea" oamenilor lui. O altă variantă vehiculată printre membrii de la Cluj este că a fost lansată "operaţiunea Albă ca Zăpada", o demonstraţie că partidul nu este corupt.
Despre "caracatiţa familiei Apostu" asa cum o numeste Adevărul, citim in ziar ca "Şpaga primarului trecea pe la nevastă". Avocata Monica Apostu a primit în trei ani 94.000 de euro sub forma unor comisioane de consultanţă plătite lunar de trei companii care aveau contracte cu municipalitatea, susţin procurorii DNA.
Jurnalul Naţional scrie că mita pentru Apostu era jenantă: vacanţe şi haine de la mall. Consecinţele pentru imaginea partidului sunt, însă, dezastruoase.
Ziarele nu au uitat de cazul Vântu. Evenimentul zilei ne prezintă astăzi o listă a "politicienilor care au ciugulit din palma lui Sorin Ovidiu Vântu". Ani de zile, aceştia mergeau "in pelerinaj" la el, atraşi de renumele de eminenţă cenuşie în afaceri. Este momentul să se ţină seama de stenogramele de anul trecut, când Vântu "făcea guverne la telefon", scrie Evenimentul.
Circulă zvonul ca ar exista discuţii pentru restrângerea zonei euro şi că Germania şi Franţa se pregătesc să excludă verigile slabe pentru a salva uniunea monetară.
Cronica Română a analizat contextul şi a ajuns la concluzia că aşa ceva, adică excluderea forţată din zonă, este imposibilă. Soluţia cea mai plauzibilă ar fi formarea unei noi uniuni monetare şi lansarea unei noi monede, un fel de "euro tare".
Din Adevărul aflăm că revoluţionarii cu titlul "luptători cu merite deosebite" nu vor mai primi rentă în 2012 - aşa au votat săptămâna aceasta deputaţii. Nu este, însă, clar dacă se vor acorda din nou din 2013. PNL a anunţat că va depune sesizare la Curtea Constituţională.
Casele maramureşene mai au o şansă să fie salvate de la dispariţie: turiştii străini - citim în România Liberă.
După ce în anii '70 casele au fost vândute ca lemn de foc, iar după '90 a fost haos, azi au apărut şi tentativele de a conserva şi de a reface tradiţia.
Undeva pe lângă Sighet, în comuna Budeşti, localnicii sunt învăţaţi să-si transforme locuinţele locuinţele seculare în gospodării moderne, păstrând şi specificul. Însă nu iubirea de tradiţie stă în calea aruncării caselor la gunoi, ci presiunile străinilor care vor să vadă arhitectura locală.