Revista presei centrale, 11 mai
Articole din Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, România Liberă, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
11 Mai 2012, 07:45
"Banca Naţională începe să se teamă de ieşirea capitalului străin de pe piaţă", scrie Ziarul Financiar.
Reducerea expunerii băncilor mamă din zona euro pe piaţa românească este unul dintre riscurile mari luate în calcul în ultimul raport al BNR asupra inflaţiei.
Ar avea de suferit finanţarea necesară redresării economiei şi cursul de schimb al leului. Vulnerabilitatea este mare pentru că băncile din zona euro controlează peste 80 la sută din sistemul bancar.
Multe dintre ele trec prin procese de restructurare, unele riscă să fie naţionalizate sau pur şi simplu menţinerea finanţărilor pentru piaţa românească nu este pe lista lor de priorităţi.
În Jurnalul Naţional citim că "fiecare român e dator 5000 de euro. Ritmul în care România se îndatorează e în continuare mai mare decât producerea de valoare".
Investiţiile, exporturile şi fondurile europene nu compensează creditele private sau de stat. 5000 de euro pe cap de locuitor nu pare o sumă mare, dar pe cap de contribuabil, ar veni câte 25.000 de euro - îngrozitor de mult raportat la produsul intern brut. Totalul datoriei externe a României era de 98,4 miliarde la sfârşitul anului trecut. Sumă din care 70 de miliarde nu reprezintă datoria românilor, ci a băncilor şi a companiilor străine care s-au împrumutat de afară. Apasă, însă, pe umerii românilor şi a leului.
Planul de combatere a evaziunii fiscale face primii paşi. "De ce primesc milionarii scrisoare de la Fisc", citim în România Liberă. 350 de oameni de afaceri bogaţi le-au primit deja.
Li se aminteşte că trebuie să-şi plătească dările către stat potrivit cu veniturile obţinute în ţară sau în străinătate. Fiscul spune că este interesat în primul rând de peştii mari care au acţiuni la societăţi offshore sau conturi în străinătate şi au uitat să declare dobânzile. Cine nu declară va fi vizitat de inspectori.
Adevărul scrie că "Năstase câştigă iar timp cu preţul a 2000 de lei. Judecătorii şi avocaţii care îl apără pe Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii s-au contrat ore în şir pe o cerere de amânare pentru un nou termen. Au învins avocaţii". 2000 de lei este amenda pe care a primit-o avocatul politicianului pentru tergiversarea procesului. Scopul pare bine conturat, crede Adevărul, pentru că nu ar mai fi mult până când s-ar prescrie faptele.
Evenimentul Zilei susţine că "premierul are toate dovezile să-şi respecte cuvântul: demiterea ministrului Educaţiei, plagiator în serie". Cel puţin trei dintre lucrările lui Ioan Mang ar fi fost luate prin copy-paste din articolele unor cercetători străini - plagiate confirmate chiar de autorii lucrărilor. Culmea este că Ioan Mang a furat cu tot cu greşeli, mai susţine Evenimentul. Unul dintre cercetători a declarat pentru ziar că tot conţinutul manuscrisului este greşit şi a ajuns pe internet dintr-o eroare.