Revista presei centrale, 10 august
Articole din România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Mirela Ursachi, 10 August 2012, 07:15
Rectificarea bugetară cu plusurile şi minusurile prognozate de Executiv, coplata în sistemul de sănătate şi reacţii pe marginea eratei emise de Curtea Constituţională, referitoare la referendum - sunt câteva dintre subiectele ziarelor de astăzi.
"Factura promisiunilor: salarii mărite, investiţii tăiate" - titrează România Liberă.
Potrivit ziarului, proiectul primei rectificări bugetare arată că majorarea salariilor bugetarilor, într-un an în care economia merge mai prost decât era estimat la finele lui
2011, nu este posibilă decât prin tăierea investiţiilor din fonduri europene.
Publicaţia subliniază că decalajul dintre cheltuielile efectuate de stat şi veniturile acestuia a crescut cu 0,3 la sută din PIB, iar banii ar urma să fie asiguraţi din noi împrumuturi pe pieţele financiare.
Şi Adevărul notează că "Guvernul mizează pe o economie mai slabă" şi explică faptul că proiectul de rectificare bugetară elaborat de executiv, care va fi discutat în această dimineaţă cu sindicatele şi patronatele la Ministerul Finanţelor, arată o temperare a optimismului guvernamental faţă de evoluţiile din economie.
Există şi capitole la care guvernul prognozează creşteri ale veniturilor, iar printre acestea se numără încasările din TVA, urmate de impozitul pe venituri şi salarii, precum şi taxa pe utilizarea bunurilor.
Sub titlul "Taxa pe boală, colac de salvare pentru un sistem sanitar găunos", Evenimentul Zilei analizează măsura introducerii coplăţii şi efectele acesteia asupra bolnavilor.
Autorul articolului precizează că, de anul viitor, toţi asiguraţii vor scoate din buzunat taxe fixe pentru consultaţii, analize şi internări.
Deşi intenţia e bună, respectiv limitarea accesului nejustificat la servicii scumpe - spune Evenimentul Zilei - experţii se tem că s-a ales prost momentul pentru noi taxe, în plină recesiune.
În fine, Jurnalul Naţional prezintă un interviu în exclusivitate cu Ion Predescu, judecător al Curţii Constituţionale, care vorbeşte despre modificările survenite deciziei acestei instanţe din 2 august, referitoare la referendum.
El a declarat - cităm: "Erata care s-a publicat ulterior este o decizie politică" şi a adăugat că a aflat de existenţa documentului de la doi dintre colegii săi - precizează ziarul.
Judecătorul Ion Predescu a explicat pentru Jurnalul Naţional cum se iau astfel de decizii în plenul CCR şi a apreciat că Guvernul a greşit când a publicat erata în Monitorul Oficial, fără să ceară şi să primească lămuriri de la Curtea Constituţională în legătură cu aceasta.
Totodată, cotidianul amintit aduce în atenţie şi declaraţia premierului Victor Ponta pe acest subiect, care menţionează că, potrivit legii, răspunderea pentru ce se publică în Monitorul Oficial aparţine celui care a trimis adresa.