Revista presei centrale, 1 septembrie
Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 01 Septembrie 2011, 08:08
Starea sănătăţii româneşti şi bacalaureatul, sesiunea a doua, cu numeroasele abandonuri de de la matematică, sunt subiecte principale în ziarele zilei.
20% din pierderile sistemului medical românesc sunt cauzate de corupţie şi fraudă.
România Liberă publică astăzi cinci motive pentru care nu sunt bani la sănătate.
Primele dintre acestea : achiziţiile frauduloase de aparatură medicală şi prescrierile nejustificate de medicamente originale şi scumpe în dauna altora cu aceleaşi efecte, dar mai ieftine.
Urmează, în "clasament", căpuşarea banilor din programele naţionale de sănătate, externalizarea nejustificată de către spitale a unor servicii şi supraevaluarea costurilor pentru reabilitarea sau construcţia de unităţi medicale.
În 20 de ani am avut 19 miniştri la sănătate - a numărat România Liberă. Toţi au promis să lupte pentru reducerea pierderilor, dar sistemul a rămas la fel de corupt şi ineficient.
Bacalaureat 2011, sesiunea a doua - a trecut şi proba scrisă la matematică. A trecut "cu absenţe şi foi goale" - notează Jurnalul Naţional.
Subiectele au scos de la examen săli întregi de candidaţi. Ei se plâng - scrie Adevărul- că cerinţele au fost chiar mai grele decât în vară. "Matematica nu-i lasă pe elevi să treacă proba maturităţii" - titrează şi Evenimentul Zilei, care aruncă o privire mai departe şi comentează că bacalaureatul de anul acesta reprezintă, pentru universităţi, un crah de 50 de milioane de euro.
Încasările din taxa şcolară la studenţii de anul I vor scădea semnificativ, amfiteatrele se vor goli, multe... buticuri universitare vor falimenta - aniticipează Evenimentul Zilei.
Analiza pe două pagini din Adevărul de astăzi, subiect cu care ziarul îşi şi deschide ediţia, se intitulează "România pierde lupta cu Bulgaria". Mergem în concediu pe litoralul bulgăresc, ne înmatriculăm maşinile şi ne mutăm firmele la Ruse. Cum de reuşeşte Bulgaria să ne depăşească în aproape orice?
Adevărul răspunde: taxele şi impozitele mai mici, legislaţia permisivă şi o politică economică stabilă sunt atuurile pe care bulgarii mizează în "războiul" de la distanţă cu românii.
În plan cultural, evenimentul acestei zile (de fapt, al anului) în România este debutul Festivalului George Enescu, ajuns la o ediţie "rotundă", cea cu numărul XX. Jurnalul Naţional apare astăzi cu un supliment consistent, în 16 pagini, "Agenda festivalului", la startul manifestării pe care directorul său, Ioan Holender, o numeşte "un simbol luminos şi strălucitor".
"Enescu este marele nostru maestru" - declară, pentru Jurnalul Naţional, Christian Badea, cel care va dirija în această seară concertul de deschidere. Ziarul începe să publice o istorie succintă a manifestării, de la prima ediţie, din urmă cu 53 de ani, dar notează şi noutatea acestei ediţii: la secţiunea competiţie, concursul de violoncel (pe lângă pian şi vioară) la care, deşi este o premieră, numărul înscrierilor a depăşit aşteptările.