Revista presei centrale, 1 martie
Articole din Gândul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Adevărul.
01 Martie 2011, 08:40
Pentru Sănătatea dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră, Consumati zilnic fructe şi legume - este unul dintre mesajele de pe ecrane care îşi propune de ceva vreme să încurajeze un stil de viaţă echilibrat. În teorie, sună bine. În practică însă, precizează Gândul, "500 de mii de tone de alimente sunt iradiate anual". Multe dintre alimentele aflate pe rafturile magazinelor din România, în special fructele şi legumele sunt iradiate pentru menţinerea aspectului "proaspat". Ministerul Agriculturii are cunoştinţă de această practică şi a cerut Protecţiei Consumatorului verificarea etichetelor.
Tot în Gândul - o hartă mai supărătoare decât harta meteo a perioadei - jurnaliştii au clasificat judeţele ţării după salariile medii nete. A reieşit că suntem vicecampioni europeni la sărăcie - cu doar trei zone în care se câştigă mai bine decât în 2009: Timiş, Braşov şi Bucureşti. Suntem vicecampioni la sărăcie...suntem finalişti.
De impact este şi subiectul abordat pe prima pagină de România Liberă: "Copii retardaţi din cauza unui test". "Aproape 900 de copii au devenit retardaţi", scriu jurnaliştii, "deoarece nu au fost diagnosticaţi la timp cu o boală rară care afectează creierul. Testul respectiv trebuie făcut în maternităţi şi costă....5 lei".
"Noi nu vă judecăm. Noi vă împăcăm" este sloganul ales de cei din etnia romă pentru proaspătul Tribunal ţigănesc înfiinţat la Sibiu de către autointitulatul rege Cioabă şi fiul său. Chiar ieri, precizează Adevărul, a avut loc prima cauză judecată. Cele două părţi care o revendică o moştenire - chiar regele şi unchiul său, s-au certat ca la uşa cortului, spun cei de la Adevărul, astfel încât preşedintele completului de judecată s-a văzut nevoit să acorde o amânare. Generalizând subiectul, din Adevărul aflăm că pedepsele date de Staborul ţăgănesc se referă mai mult la viaţa socială: Cei vinovaţi vor fi marginalizaţi şi excluşi din etnie.
Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei deschid ediţia cu un mesaj asemănător: viaţa bate filmul. "Mamă şi fiu s-au regăsit după 23 de ani", scrie Jurnalul, în vreme ce povestea aleasă de Evenimentul îl are în centru pe un australian de 29 de ani, născut cu un sindrom rar. Tânărul nu are mâini şi picioare, dar are singur grijă de el, face sport şi susţine conferinţe motivaţionale. El va vorbi şi la Bucureşti, pe 11 aprilie. Detaliile le găsiţi în ziar.
Dincolo de cârligele de primă pagină, toate cotidianele centrale abordează problema spionasă a noului Cod al Muncii. "Guvernanţii ne vor americani", scrie Jurnalul Naţional. "Codul Muncii, cum şi-a dorit Guvernul", sesizează Adevărul. Jurnaliştii de la Gândul se axează pe principalele modificări aduse Codului, de la pedepse mai mari pt munca la negru până la dispariţia contractelor colective de muncă- în vreme ce Evenimentul Zilei şi România Liberă scriu mai mult despre protestele care se prefigurează şi despre poziţia Opoziţiei, comună cu cea a sindicatelor, faţă de noul Cod al Muncii.