Revista presei centrale, 1 iulie
Articole din Adevărul, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 01 Iulie 2011, 07:35
Ziarele de la Bucureşti alocă şi astăzi spaţii importante situaţiei din Grecia.
"Grecia : vot cu bis pentru austeritate". JURNALUL NAŢIONAL notează că măsurile necesare pentru implementarea programului de austeritate au fost aprobate. Parlamentarii greci - spun liderii europeni - au votat pentru responsabilitate.
ROMÂNIA LIBERĂ: "Grecia, sub şocul capitalismului". După adoptarea draconicului plan de austeritate,salutat de Uniunea Europeană, care se temea de o contagiune a crizei elene în zona euro, Parlamentul de la Atena a votat ieri măsurile economice şi de privatizare angajate de Grecia pentru viitorii patru ani.
"Atena a trecut examenul teoretic" - scrie şi EVENIMENTUL ZILEI. Ziarul publică şi un interviu cu un om de afaceri grec care spune răspicat: "Nu faceţi la fel în România! Iată unde a ajuns Grecia populistă!". Cauzele crizei statului grec - continuă acesta - sunt: prea mulţi funcţionari, evaziunea, lenea şi eterna aşteptare să pice ceva din cer. Ca şi la noi - completează EVENIMENTUL ZILEI.
În fine, ADEVĂRUL notează că după al doilea vot în Parlament pentru austeritate, pe străzile Atenei au continuat bătăile dintre protestatari şi poliţie. Nucleul puternic al demonstranţilor - spun nişte observatori europeni - este format din "revoltaţi de meserie" proveniţi din mişcarea anarhistă, care există în Grecia de mai bine de 30 de ani.
Altfel, din actualitatea internă, pe lângă iritări diplomatice şi scandaluri de pedofilie (acestea din urmă "în lumea bună a Capitalei", zice un ziar) am mai reţinut astăzi :
Întrebarea din ROMÂNIA LIBERĂ: "La ce foloseşte bacul?". Elevilor din România li se cere să acumuleze cunoştinţe nu să le şi pună în practică. Subiectele de la bacalaureat - constată ziarul - au mers şi anul acesta pe aceeaşi linie, nu au depăşit, adică, nivelul teoretic.
Subiectul din pagina de afaceri a JURNALULUI NAŢIONAL: "BNR vrea garanţii mai mari la credite". Guvernatorul Mugur Isărescu a avertizat că vom intra într-o lume cu reguli financiare restrictive.
Şi, în EVENIMENTUL ZILEI, tot un fel de afaceri, dar la nivel înalt, la care nu pare să ne prea pricepem: "Cum a pierdut România trei miliarde de euro". De mai bine de trei ani, autorităţile se chinuie să scrie o lege şi să vândă surplusul de dioxid de carbon. Japonia şi Spania ar da o grămadă de bani ca să ne cumpere aceste certificate, dar vânzarea este blocată de o lege proastă.