Revista presei centrale, 1 februarie
Articole din România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei, Ziarul Financiar şi Jurnalul Naţional.
01 Februarie 2012, 08:13
"În ce s-a băgat ţara noastră acceptând tratatul fiscal", ne spune România Liberă.
Pentru noi înseamnă şi mai multă austeritate pentru a respecta acordul cu FMI. Nu vor exista creşteri de salarii şi pensii fără creşterea productivităţii. Întâi este necesar să atragem mai multe investiţii şi ca agricultura românească să fie adusă în secolul 21.
Adevărul scrie că a fost "Mult summit pentru nimic". Pactul fiscal a fost bifat, dar problema Greciei şi cea a măririi fondului de salvare european nu au fost abordate.
Măsurile de creştere economică şi de creare a locurilor de muncă au rămas la nivel de declaraţii. Mulţi oficiali nici nu sunt de acord cu Merkel care spune că este un mare succes. Chiar şi premierul italian Mario Monti l-a catalogat drept "decorativ", menţionează Adevărul.
Pactul din perspectivă politică: "Băsescu, şah la Opoziţie", scrie Evenimentul zilei.
Susţineţi sau nu Tratatul fiscal al Uniunii Europene, care ne va ajuta să creştem, să ţinem în frâu datoria şi deficitele şi va elimina pomenile electorale? - astfel rezumă ziariştii de la Evenimentul mesajul preşedintelui către Opoziţie.
Traian Băsescu i-a criticat pe politicieni pentru că vorbesc despre nevoia de a face ceva pentru popor, însă pe de altă parte, continuă să-şi numească clienţii la regii, nu reduc costurile licitaţiilor şi nu fac investiţiile necesare. Cumpără în schimb "panseluţe şi lalele".
În Ziarul Financiar: "România s-a împrumutat în câteva ore de pe Wall Street cu 1,5 miliarde de dolari". A fost prima ieşire pe piaţa americană după 16 ani, iar investitorii au vrut să umple buzunarele României cu suma colosală de 7 miliarde, căci atât a fost cererea - cea mai mare pentru ţările din regiunea noastră.
Dobânda oferită de 6,75% pe an şi scadenţa de 10 ani îmbunătăţesc profilul datoriei externe.
Despre împrumut, Jurnalul Naţional scrie: "Băsescu vorbeşte de funie în casa spânzuratului". În timp ce preşedintele spunea că "iluzia traiului pe datorie s-a spulberat", România s-a împrumutat cu încă 1,5 miliarde de dolari.
România Liberăa găsit o posibilă explicaţie la furia sindicatelor din învăţământ: lovitura financiară pe care au primit-o de la Guvern prin ordinul care interzice reţinerea cotizaţiilor sindicatele direct de pe statele de plată ale profesorilor. Urmarea este că veniturile aflate la dispoziţia liderilor sindicali au scăzut drastic. Doar 8 la sută din profesori mai plătesc cotizaţiile, potrivit surselor citate de ziar.
Şi tot în Jurnalul Naţional, dar despre efectele gerului, citim că "Statul caută gaze cu lumânarea".
Nu mai există în România companii cu statut de întreruptibil, aşa că marii consumatori industriali nu pot fi deconectaţi în ciuda consumului record de gaze.
Singura soluţie a rămas importul, pentru că, dacă Trasgaz ar declara situaţie de urgenţă, ar fi dată în judecată şi ar fi obligată să plătească pierderile companiilor.