Revista presei, 9 ianuarie
Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Adevărul şi România Liberă.
Articol de Mirela Ursachi, 09 Ianuarie 2012, 08:24
Posibila remaniere a Guvernului, noutăţile electorale şi legislative de anul acesta, efectele vremii asupra agriculturii şi cauzele scăderii consumului de alimente - sunt câteva dintre subiectele ziarelor de astăzi.
"O remaniere a Guvernului Boc de dragul partidului" - titrează Evenimentul Zilei.
Ziarul comentează că "democrat-liberalii iau în calcul o schimbare strategică a componenţei cabinetului Boc, cu scopul de a relansa încrederea electoratului în PDL, înaintea alegerilor din toamnă".
Evenimentul Zilei citează şi vocile care susţin un astfel de demers şi prezintă lista celor vizaţi de posibila schimbare, vehiculată în ultimele luni.
Decizia privind momentul, dar şi oportunitatea unei remanieri, va fi luată de premierul Emil Boc - aşa cum menţionează ministrul Muncii, Sulfina Barbu.
"2012: anul alegerilor, datoriilor şi zilelor libere" -scrie Jurnalul Naţional.
Publicaţia aminteşte că noul an aduce românilor o dublă premieră electorală - comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare - posibile referendumuri, dar şi mai multe zile libere, dacă Legislativul va adopta legile privind declararea zilelor de 10 mai - Ziua independenţei- şi 30 noiembrie - Sfântul Andrei - ca fiind nelucrătoare.
În plus, Jurnalul Naţional trece în revistă datoriile României şi împrumuturile pe care le va contracta anul acesta şi concluzionează că datoria pe cap de locuitor va fi de 800 de euro.
"Vremea pune în pericol culturile agricole" - atrage atenţia Adevărul, care îşi susţine ipoteza cu datele oferite de mai mulţi agricultori, conform cărora deja s-au pierdut 30 de procente din grâu din cauza toamnei târzii şi a secetei perpetuate de anul trecut.
Articolul mai oferă informaţii despre situaţia rezervelor de apă din sol în funcţie de zonă şi reiterează afirmaţia ministrului Agriculturii care dă asigurări că "nu se pune problema ca România să rămână fără grâu pentru pâine, pentru că anul trecut producţia a fost bună, Valeriu Tabără arătându-se îngrijorat mai degrabă pentru pomii fructiferi şi viţa-de-vie.
La întrebarea "De ce scade consumul de produse alimentare" - răspunde România Liberă.
Publicaţia notează că "scăderea veniturilor populaţiei, pe fondul scumpirilor înregistrate în special la utilităţi şi carburanţi, a avut ca efect reducerea consumului de alimente".
De asemenea, sunt prezentate valorile vânzărilor pe ultimii ani, 2011 fiind calificat de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară drept cel mai slab din perioada crizei 2009 - 2011.
Aceeaşi sursă consideră că majorarea costurilor de producţie în industria alimentară creează, de cele mai multe ori, o breşă pentru dezvoltarea pieţei negre şi gri.