Revista presei, 10 ianuarie
Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
10 Ianuarie 2012, 07:54
Din ziarele de astăzi aflăm cât şi cum au risipit instituţiile publice în 2010, când populaţia era nevoită să strângă cureaua.
Mai aflăm că bugetarii nu mai pot contesta în instanţă reducerile salariale şi ce detalii au mai ieşit la iveală din dosarul Romgaz.
"600 de milioane de euro - marea risipă a statului din 2010", scrie România Liberă.
2010 - anul în care au fost luate măsuri de austeritate dureroase: TVA a fost majorată cu 5 la sută, în sectorul bugetar s-au făcut concedieri masive şi s-au tăiat salarii.
Ce făceau instituţiile publice în acest timp?
Auditul Curţii de Conturi, publicat recent, arată că acestea cheltuiau banii pe achiziţii fără licitaţie, pe servicii fictive şi contracte dezavantajoase, la care se adaugă pierderi din gestionarea proastă a unor proiecte sau cele provenite din erori financiare.
Controlul mai arată că doar 4 la sută din instituţiile statului respectă legislaţia financiară.
"Efectul CEDO: bugetarii nu mai pot contesta reducerea salariilor cu 25%" - citim în Evenimentul Zilei.
Judecătorii de la Strasbourg au decis că statul poate micşora salariile atunci când interesul public o cere.
Hotărârea, de care trebuie să ţină cont toate instanţele româneşti, a fost pronunţată într-o cauză intentată de doi angajaţi din sectorul public, care au pierdut în România.
Până acum, în ţară, litigiile intentate de bugetari au fost rezolvate diferit: unele instanţe le-au dat câştig de cauză, altele nu.
Şi astăzi în ziare: dosarul Romgaz.
Jurnalul Naţional scrie, din surse judiciare, că marele producător de gaze naturale a eşalonat ilegal datoriile istorice acumulate de InterAgro, astfel încât să nu apară ca restanţe - fapt ce ar fi avut drept consecinţă sistarea aprovizionării combinatelor chimice.
Iar România Liberă ne spune "Cum schimba Niculae (patronul InterAgro) funcţionarii necooperanţi de la Romgaz".
Şi-a pus oameni de încredere la conducerea societăţii şi ameninţa oficiali din Ministerul Economiei cu revocarea sau cu proteste sindicale, scriu ziariştii.
Pe prima pagină în Adevărul: "Se privatizează Urgenţa. Spaime şi efecte" - prima controversă adevărată generată de viitoarea Lege a sănătăţii.
Potrivit proiectului, pe lângă SMURD şi ambulanţele de stat, urgenţele ar putea fi lăsate şi în sarcina firmelor private, plătite tot din bani publici.
Deci fondurile publice ar fi împărţite între stat şi privat. Părintele SMURD, Raed Arafat, susţine că bătălia pentru bani va submina misiunea de salvare de vieţi.
Tot din Adevărul aflăm că "Preţurile caselor scad în 2012 cu 10%"- aşa estimează analiştii.
Preţurile actuale sunt deja la jumătate faţă de perioada 2006-2008, iar declinul va continua, într-un mod temperat dacă nu se întâmplă nimic rău la nivel global, care să ucidă creditarea.
Sectorul imobiliar supravieţuieşte în prezent datorită programului "Prima Casă", altfel, finanţarea pentru o locuinţă se obţine foarte greu.