Revista editorialelor, 7 februarie
Editoriale din Gândul, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 07 Februarie 2011, 08:35
Editorialiştii ziarelor centrale scriu astăzi despre arestările de la Vama Siret de săptămâna trecută şi despre tragedia de la mina Uricani.
Vama Siret : o maşină de făcut bani - scrie, în ROMÂNIA LIBERĂ, Dan Cristian Turturică - în care toţi angajaţii erau implicaţi, de la femeia de serviciu până la şeful vămii, în care toţi ştiau cât se ia şpagă pentru a închide ochii la un cartuş de ţigări sau la un paşaport falsificat. O maşină de făcut bani care oficial funcţiona în bătaie de joc, iar neoficial avea cadenţa unui ceas elveţian - mai zice jurnalistul, apoi lansează o rafală de întrebări.
Crede cineva cu adevărat că doar la Siret se întâmplau toate acestea? Doar în nordul ţării se ia şpagă? Şi mai important - e cineva atât de naiv să-şi imagineze că mita ajungea doar până în buzunarele şefului de vamă? El nu avea superiori în Direcţia vămilor? Superiorii lor nu aveau şi ei superiori în minister? Iar superiorii din minister - încheie Dan Cristian Turturică - nu aveau şi ei şefi de partid care îi susţinuseră politic pentru a ocupa funcţia?
La subiect, redactorul şef de la ADEVĂRUL, Grigore Cartianu întreabă la rându-i : Ce să căutăm în Spaţiul Schengen? Am înţeles, ne-am îndeplinit obligaţiile tehnice, bravo! Dar în spatele aparatelor stau oameni, iar aceştia arată precum cei strânşi cu năvodul, de către DNA, la Siret, zilele trecute: atât de tineri şi deja şpăgari...
Să ne imaginăm - continuă Grigore Cartianu - că toată Europa, de la Vest la Est, s-ar da pe mâna noastră, împuternicindu-ne să oprim valurile migratoare şi mărfurile de contrabandă. Vă daţi seama câte palate minunate s-ar ridica în localităţile de graniţă? Şi ce averi fabuloase ar aduna vameşii, poliţiştii de frontieră şi superiorii lor de toate speţele?
Editorialul lui Marius Niţu din ziarul GÂNDUL este singurul despre tragedia de la Uricani. Jurnalistul consideră că, în astfel de momente, atât guvernanţii, cât şi opoziţia mimează ipocrit interesul faţă de oameni, pentru că cinci morţi deodată într-un an preelectoral deja e o chestie serioasă. Asta impune prezenţa la gura minei a doi-trei miniştri încercănaţi, preocupaţi şi încruntaţi la camerele TV. Pentru politicienii din Opoziţie e un prilej minunat de a bate câmpii cu fraze tip "investiţii pentru retehnologizare şi sporirea securităţii muncii". Dacă minele ar fi tonete cu gogoşi, discursurile ar fi corecte. Dar, în minerit, în sectorul energetic în general, investiţiile strategice se planifică cu 5-10-15 ani înainte, nu se semnează repede pe un colţ de masă.
Pentru şmecherii locali, explozia este o expunere scurtă la lumină a unor afaceri urât mirositoare. În minerit, ca în orice alt sector, sunt firme politice care fură de rup, nu de azi, de ieri, ci de 20 de ani. La poalele Parângului sunt zeci de vile construite la vedere cu bolovani, traverse şi alte materiale "extrase" din subteran. Dar, în minerit - mai zice Marius Niţu - de multe ori furturile au un echivalent direct în morţi.