Revista editorialelor, 6 mai
Editoriale din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Adevărul şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 06 Mai 2011, 08:49
Editorialele din presa zilei analizează astăzi corupţia, situaţia infracţionalităţii şi punctează câteva elemente ale actualităţii politice.
În România poţi fura în stil mare dacă respecţi câteva reguli - scrie Gabriel Gachi în Evenimentul Zilei - şi anume : nu vorbeşti la telefon, eviţi flagrantul şi nu scrii într-un carneţel, ca idiotul, şpăgile pe care le-ai dat sau le-ai luat.
Politicienii iau şpăgi ca să protejeze sistemul clientelar.
De fapt, ei îl coordonează.
Pot afişa proprietăţi opulente, pot fi pozaţi în limuzine exorbitante, pot fi surprinşi având la mână ceasuri de zeci de mii euro.
Dacă nu sunt prinşi în flagrant, nu riscă nimic.
Mulţi grei din politica românească au conturi în străinătate.
Sunt prevăzători, dar ANI oricum nu-i caută. ANAF a trâmbiţat că pune impozit de 16% pe averile nejustificate, dar singura victimă e un manelist.
Dacă e să vorbim serios, în România poţi fura sub protecţia Constituţiei.
De fapt - continuă editorialistul - ANI, ANAF, SRI, DNA fac parte din sistem, sunt instrumentele unei găşti împotriva altei găşti.
Dau lovituri când vor.
De aceea - încheie Gabriel Gachi - dacă tot vorbim de revizuirea Constituţiei, un lucru cu adevărat important ar fi să amendăm, în legea fundamentală, articolul privind prezumarea averilor ilicite.
Marian Nazat scrie, în Jurnalul Naţional, printre altele, despre ceea ce el numeşte "preţul capitalismului".
Cândva un loc al liniştii şi netulburării, România a păşit grăbită în ospiciul crimei transnaţionale.
Recuperează inconştient decalajul de sordidul lumii periculos de libere, al cărei "opiu" ne-a luat deja minţile.
Pistolarii îşi fac de cap, tâlharii şi violatorii umblă nestingheriţi pe stradă, interlopii s-au încârdăşit cu politicienii şi au încălecat instituţiile statului.
Estorcări de fonduri, licitaţii măsluite şi deturnări de hălci bugetare, asfaltatori multimiliardari şi şosele de ev mediu - enumeră Marian Nazat.
Avem şi două editoriale "politice", în ziarele zilei.
Ion M. Ioniţă semnalează, în Adevărul, că la tribunal au fost depuse actele pentru înregistrarea unui nou partid al maghiarilor din România.
Jurnalistul comentează : UDMR a rezistat, chiar la ultimele alegeri, în faţa tentativelor de scindare a electoratului maghiar.
Dar condiţiile încep să-i fie potrivnice.
La Budapesta, guvernarea lui Viktor Orban, puternic angajată în refacerea unităţii naţiunii maghiare, indiferent de ţara în care se găsesc reprezentanţii ei, îşi va face conoscută influenţa din ce în ce mai apăsat în Ardeal.
În fine, analizând gesturile politice ale lui Crin Antonescu din ultima vreme, editorialistul României Libere, Laurenţiu Mihu scrie că prin modul în care a ajuns să dicteze în PNL şi prin "priceperea" cu care implică partidul în cele mai toxice alianţe, preşedintele partidului îşi fesenizează formaţiunea aşa cum nici măcar PSD-ul nu ar mai îndrăzni să o facă după 20 de ani.
Sub stilul de a conduce al lui Crin Antonescu, liberalii care au încetat să mai vocifereze, de teamă că-şi vor abate mânia cezarului, mai pot împiedica, tăcut, cel mult un lucru:propăşirea în interior a cultului personalităţii şefului de partid, pentru care există premise tot mai evidente.