Revista editorialelor, 4 mai
Editoriale din România Liberă, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 04 Mai 2011, 09:35
Scutul anti-rachetă în România şi ecouri la eliminarea lui Osama Bin Laden sunt subiecte analizate astăzi de editorialiştii ziarelor centrale.
"Banii de sub scut" - se intitulează textul lui Lucian Davidescu de astăzi din România Liberă.
Jurnalistul pleacă de la constatarea că, în prezent, pe o hartă a investiţiilor, parteneriatul strategic dintre România şi SUA nu se vede aproape deloc.
La nivel de cifre, mai puţin de 3 procente din capitalul străin investit în companiile româneşti vin direct din SUA.
În aceste condiţii, cea mai importantă consecinţă non-militară a amplasării scutului antirachetă în România ar putea fi deschiderea fluxului de investiţii americane către România. Să mai adăugăm, printre avantaje, că, totuşi, în România există o comunitate de afaceri care să facă din ţara noastră un teritoriu relativ familiar pentru viitorii investitori.
Avantaj care - mai zice Lucian Davidescu - are şi un revers: managerii care cunosc România de mulţi ani nu pot avea mereu cuvinte de laudă. Corupţia şi birocraţia distructivă sunt la niveluri atât de mari încât o reformă decisivă este în continuare necesară.
America şi în editorialul lui Silviu Sergiu din Evenimentul Zilei, dar nu despre scutul de la noi: "Obama îmbracă haina de supererou".
Uciderea lui Osama bin Laden îi rezolvă lui Barack Obama o problemă de imagine majoră.
Republicanii l-au acuzat în nenumărate ocazii pe actualul preşedinte că este prea moale să conducă un război împotriva terorismului.
Iată însă că modul în care el a gestionat anihilarea lui Bin Laden îi va aface pe mulţi dintre oponenţii săi să piardă o temă importantă de atac.
De câteva zile, Barack Obama este perceput, în premieră, drept un preşedinte cu mână forte.
A contat foarte mult - mai zice Silviu Sergiu - sângele rece cu care a decis ca Osama bin Laden să fie trimis la Allah de un comando care a acţionat chirurgical, limitând numărul victimelor colaterale, şi nu printr-o operaţiune aeriană, care ar fi ucis mulţi civili.
Cu textul lui Ion M. Ioniţă din Adevărul ne întoarcem în actualitatea românească.
Editorialistul crede că, în plin marasm economic şi social, România se aliniază, din nefericire, unui curent care cuprinde din ce în ce mai mult Europa.
Antiglobalişti, antieuropeni, naţionalişti, xenofobi au priză la public, vorbesc pe înţelesul tuturora şi dau impresia că au soluţii simple pentru cele mai complicate probleme.
Străinii, ţiganii, Uniunea Europeană sau chiar euro sunt foarte buni de ţapi ispăşitori.
Şi atunci devine din ce în ce mai clar că stânga tradiţională şi dreapta tradiţională, chiar dacă rămân adversare, s-ar putea vedea în situaţia de a lupta ămpreună pentru salvarea unor valori esenţiale pentru societatea democratică.
PDL şi USL ar putea să se gândească mai mult la acest lucru - încheie Ion M. Ioniţă - altfel nu este exclus să dispară ca Elodia în hăurile televiziunii lui Dan Diaconescu.