Revista editorialelor, 4 aprilie
Editoriale din Gândul, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 04 Aprilie 2011, 08:16
Editorialiştii ziarelor centrale scriu despre violenţele din Afganistan, telegramele WikiLeaks şi analizează dacă este posibil ca un nou partid să apară şi să se afirme în România.
Un reverend sfertodoct din Statele Unite a "judecat" Coranul, l-a găsit "vinovat de crimă, viol, terorism" şi l-a pus pe rug - scrie Lelia Munteanu în Gândul. Omul e un personaj de un radicalism primitiv.
Veţi spune că şi talibanii sunt de un radicalism primitiv. Sunt chiar întruchiparea lui. Puţină lume mai ştie că talibanii, care au apărut prin 1994, în vremea războiului civil din Afganistan, n-au dorit, iniţial, decât să reinstaureze ordinea. Odată ajunşi la putere însă, în numele lui Allah, talibanii au comis crime îngrozitoare împotriva propriului popor, instaurând un regim de teroare cu execuţii publice.
Dar la fel de adevărat este - continuă Lelia Munteanu - că alegaţiile belicoase ale fostului preşedinte american Bush, după atacul terorist din 11 septembrie 2001, n-au reuşit decât să semene confuzie şi să conducă la o isterie antimusulmană care va mai face victime, de toate părţile.
Cu editorialul din România Liberă al lui Dan Cristian Turturică revenim în actualitatea românească. Telegramele dezvăluite de Wikileaks sunt de fapt proba zdrobitoare a faptului că nu ştim ce să facem cu libertatea. Suntem, practic, liberi să ne batem joc de libertatea noastră.
Probabil că şi telegrama care a plecat azi dimineaţă spre Washington (şi pe care nu o s-o vedem niciodată) conţine relatări similare cu cele din ultimii 20 de ani şi cu aceeaşi concluzie nescrisă : spaima românilor ar trebui să fie că ratează una după alta oportunităţi de dezvoltare pe care ar trebui să le valorifice din plin într-un moment în care, pentru prima oară în istoria lor chinuită, nu sunt ameninţaţi de nimeni. Astăzi - încheie Dan Cristian Turturică - singurii care le mai pot compromite libertatea românilor sunt ei înşişi.
Tot mai mulţi se gândesc la un nou partid în România - constată editorialistul Adevărului, Ovidiu Nahoi. Ideea se vântură demult pe forumuri, se dezbate în mediul virtual, ba chiar şi în cel academic. Dar, pentru a putea construi noi partide, trebuie îndeplinite anumite condiţii. În primul rând, trebuie schimbate legile electorale. Actualul sistem uninominal favorizează partidele deja baronizate la nivel local. Apoi, trebuie găsite modalităţi de finanţare a partidelor care să evite dependenţa de o singură sursă şi, deci, de un singur interes.
Dar, mai presus de toate - crede Ovidiu Nahoi - este necesar ca societatea să simtă cu adevărat că trebuie să facă ceva. Este nevoie de câţiva entuziaşti şi o mână de conştiinţe. Dar cu aceştia nu se câştigă alegerile, câtă vreme în România profundă voturile mai întâi se cumpără şi apoi se numără de către cine trebuie.