Revista editorialelor, 26 ianuarie
Editoriale din Gândul, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 26 Ianuarie 2011, 10:15
Situaţia din justiţie şi afacerile oamenilor politici cu statul sunt subiecte de analiză, astăzi, pentru editorialiştii ziarelor centrale.
Sistemul judiciar din România este blocat - scrie Gabriela Ştefan în ziarul Gândul. Cine este de vină pentru acest blocaj : Curtea Constituţională, care a pronunţat decizia de neconstituţionalitate sau fostul CSM, care a stabilit regulile după care s-au desfăşurat alegerile? Răspunsul este greu de dat şi, probabil, adevărul se află undeva la mijloc. În plan concret, însă, nu mai pot fi făcute numiri la conducerile instanţelor şi parchetelor; nu mai pot fi organizate concursuri de admitere în magistratură sau de promovări; nu mai pot fi făcute pensionări; nu mai pot fi judecate dosarele disciplinare ale judecătorilor şi procurorilor; parchetul nu mai are cui să ceară avize pentru reţinerea sau arestarea unui magistrat; avizele legislative cerute pentru diverse acte normative rămân în aşteptare.
Acest blocaj în care se află acum sistemul judiciar - încheie Gabriela Ştefan - arată o dată în plus cât de incomplete şi de proaste sunt legile din România atâta vreme cât există situaţii care nu au fost prevăzute.
Gabriel Bejan pleacă, în textul său de astăzi din România Liberă de la faptul că unul din cinci parlamentari recunoaşte public că are sau a avut afaceri cu instituţiile publice. Dacă-i luăm în calcul şi pe demnitarii care au încheiat contracte cu statul prin interpuşi (deci nu sunt la vedere), aflăm, în linii mari, din ce este compusă în realitate activitatea de zi cu zi a unui politician. Cât înseamnă politică şi cât înseamnă interes personal?
Relaţia mult prea strânsă dintre politiceni şi banii statului are un efect devastator asupra societăţii româneşti - afirmă Gabriel Bejan. În primul rînd pentru că duce la lipsa credibilităţii clasei politice de la toate nivelurile. Şi apoi, clientela politică sufocă orice concurenţă corectă. Cum ar putea o firmă serioasă, cu servicii şi preţuri avantajoase, să câştige competiţia cu parlamentarul sau prefectul care face jocurile politice în zonă?
Încheiem cu Ion M. Ioniţă care, în editorialul său de astăzi din Adevărul, semnalează faptul că ministrul agriculturii, Valeriu Tabără pune la punct detaliile unei legi care ar urmă să-i amendeze pe proprietarii terenurilor agricole nelucrate. Dar de ce nu-şi lucrează oamenii pământul? Jurnalistul răspunde : pentru că sunt bătrânii de la sate, care nu au nici banii, nici forţa de muncă necesare.
Iar când oamenii aştia vor primi amenzile domnului Tabără - continuă Ion M. Ioniţă - brusc, sute de mii şi milioane de hectare de teren agricol vor fi scoase la vânzare. Oamenii nu-şi vor mai permite să fie proprietari. Şi astfel, cea mai valoroasă resursă a României, terenul agricol, va fi oferită pe degeaba oricui se va arăta interesat. E greu să gândeşti programe pentru eficientizarea micilor proprietăţi, e şi mai greu să aduci tinerii la sat pentru a face agricultură modernă. Dar e foarte uşor - încheie Ion M. Ioniţă - să dai ţara de pomană.