Revista editorialelor, 25 mai
Editoriale din Evenimentul Zilei, Adevărul şi România Liberă.
Articol de Nicoleta Turcu, 25 Mai 2011, 08:48
"Mironescu, şeful ghişeului unic al şpăgilor" - îşi intitulează editorialul pe care îl semnează în Evenimentul Zilei, Gabriel Gachi.
Ancheta DNA a fost o acţiune serioasă şi a vizat destructurarea sistemului mafiot din portul Constanţa.
Senatorul PDL Mircea Banias e un baron local intrat în declin dar protecţia politică pe care o exercită în rada portului a functionat pâna în ultima clipă.
Iar Laurentiu Mironescu, secretar general în MAI, este cel mai important trofeu din zona Puterii rostogolit de mascaţi pe altarul coruptiei, crede editorialistul.
Ministerele, agenţiile naţionale, companiile de stat, instituţiile descentralizate sunt pline de baieţi de bani gata, de milionari cu luxul în sânge, sau de femeile fatale ale unor soţi bogati, adaugă Gabriel Gachi.
"Apocalipsa a trecut, la ce ne-a folosit" - este titlul editorialului semnat de Ion M Ioniţă în Adevărul.
Amânarea sfârsitului lumii, cel putin pâna în luna octombrie, i-a dezamagit probabil pe multi dintre români.
Nu era de ajuns ca prezicatorul american de 89 de ani, s-a înşelat putin la calcule, că mai apare şi Emil Boc şi spune în trei propozitii modul în care vede el lumea.
Primul:"România are un guvern cu un prim-ministru".
Al doilea: "Coalitia este stabila".
Al treilea: "Lucrurile merg mai departe".
Prima propoziţie este dor partial adevarată, crede editorialistul, deoarece, în ultima vreme, Guvernul lui Emil Boc este saltat de oamenii legii în cazuri legate de coruptie.
"Coalitia este stabila". Greu de crezut.
Nu mai departe de ziua de ieri, coalitia stabila a domnului Boc nu a fost capabila sa strânga voturile necesare pentru a promova restructurarile în acelaşi Minister al Administraţiei şi Internelor, conchide Ion M Ioniţă.
Lucian davidescu scrie în România Liberă despre noul dezastru al Finanţelor Publice.
Cu toate efectele neplacute, tăierea salariilor şi a pensiilor speciale părea să aibă un merit: acela că a stabilizat finanţele publice.
Realitatea a demonstrat însă că nu-i aşa.
Bugetarii au câştigat în justiţie şi aşteaptă de la ministerul Finantelor aproape două miliarde de euro, iar pensionarii au câstigat mii de procese şi aşteaptă să fie repuşi în drepturi.
În cazul salariilor, Guvernul a decis deja:
Plăţile vor fi reeşalonate pe parcursul următorilor trei ani. Aparent, bugetul tot a ramas în câstig.
Practic, câstigul este fals.
Un împrumut transparent, de pe piata libera, ar fi avut aceleasi efecte concrete chiar daca – judecând strict contabil – deficitul ar fi aratat o cifra mai mare, conchide Lucian Davidescu.