Revista editorialelor, 21 februarie
Editoriale din Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 21 Februarie 2011, 09:44
Editorialiştii ziarelor centrale scriu şi astăzi despre eventualitatea înlocuirii premierului şi analizezază cauzele care ar putea conduce la această mutare.
Unul dintre principalele motive pentru pierderea credibilităţii lui Emil Boc - consideră Horia Ghibuţiu în EVENIMENTUL ZILEI - este că tot ce avea de spus mai important de-a lungul mandatelor sale de premier şi de preşedinte de partid a anunţat Traian Băsescu. Dar chiar şi în situaţiile când nu preşedintele ţării a vorbit, premierul tot a tăcut. În loc să-şi găsească un purtător de cuvânt bătăios, de care să se teamă toţi ca pedeliştii de Elena Udrea, Emil Boc s-a pitit în spatele sarcinilor de partid şi de stat, lăsând ca mesajul său să fie transmis de oricine. Adică de emiţători de parole goale precum Gelu Vişan şi Alin Popoviciu, ceea ce i-a determinat până şi pe membrii de rând ai partidului de guvernământ să conştientizeze de ce îi huleşte lumea - mai scrie Horia Ghibuţiu.
Editorialistul ziarului ADEVĂRUL, Ovidiu Nahoi crede că posibila înlocuire a lui Emil Boc s-ar putea produce şi pentru că România a fost incapabilă să atragă fonduri europene. În ultimii doi ani, România a împrumutat, cu dobândă, 20 de miliarde de euro, de la FMI şi Comisia Europeană. Dar nu a fost în stare să atragă mai mult de doi la sută din alte 20 de miliarde de euro, bani nerambursabili, din fondurile structurale şi de coeziune. Absorbţia fondurilor europene se cerea pregătită din timp, de lideri cu viziune.
Dar schimbarea actualului premier e doar foc de artificii dacă în spatele ei se va afla doar combinageala din interiorul partidului de guvernământ. România are nevoie nu doar de un nou guvern - afirmă Ovidiu Nahoi. Are nevoie de o revoluţie în stilul de guvernare. Nu mai avem mult timp şi, dacă pierdem acum banii pe care Europa încă ni-i oferă, nu ne-o vor ierta generaţii de aici înainte. Întrebarea este dacă, umblând să schimbe premierul, preşedintele chiar vrea o asemenea revoluţie. Sau ne pregăteşte doar o cacealma, menită să ţină în continuare în fotoliile guvernării monumente precum Igaş, Ialomiţianu, Ariton, Udrea sau alţii de seama lor.
Despre "combinageala" din partidul de guvernământ (cum o numeşte Ovidiu Nahoi în ADEVĂRUL) scrie, printre altele, şi Cristian Tudor Popescu în ziarul GÂNDUL. Sub apostolul anticorupţiei Traian Băsescu, PDL s-a umflat şi s-a puhăvit până când a ajuns să concureze PSD-ul din zilele lui de glorie în materie de corupţie şi clientelism, ceea ce nu-l împiedică pe aşa-zisul preşedinte al tuturor românilor să se bage până-n prăsele, cu binecunoscutul său respect faţă de Constituţie, în luptele intestine de partid ca să nu-l scape din mână. În 2009 - mai zice Cristian Tudor Popescu - dl. preşedinte declara că "un şef de stat nu se mai poate ocupa cu pusul şefilor de organizaţii judeţene de partid", adică exact ce face acum pentru a-i scurtcircuita pe baronii centrali ai aripii Vasile Blaga.