Revista editorialelor, 21 aprilie
Editoriale din Adevărul, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 21 Aprilie 2011, 08:17
"Statul este un organism greoi, birocratic şi inutil care nu reacţionează niciodată când trebuie şi cum trebuie" - ne spune - dacă mai era nevoie - Lucian Pop, în Adevărul.
Jurnalistul dă mai multe exemple concrete ale unor prieteni ai săi, care au aşteptat luni de zile pentru a obţine hârtii banale de la autorităţile statului, ceea ce a dus la întârzierea pornirii sau derulării unor afaceri, care la rândul lor, ar fi anternat, în lanţ, alte mişcări pe orizontală şi alte afaceri, şi mulţi er fi avut de câştigat, inclusiv statul.
Şi editorialistul vine, în final, cu concluzia, citez:
"în ultima perioadă, nu am auzit pe nimeni care să fie mulţumit de relaţia cu statul. Oameni simpli, manageri, investitori, toţi au condamnat modalitatea în care au fost trataţi de reprezentanţii autorităţilor."
"Multiplicaţi cazurile despre care v-am povestit de sute sau chiar de mii de ori şi veţi vedea că lenea, indiferenţa şi lipsa de profesionalism a oamenilor mărunţi îşi pun amprenta asupra dezvoltării economice" - am încheiat citatul.
Radu Tudor analizează pe larg, în Jurnalul Naţional, cazul fostului ministru al Muncii, Ioan Boţiş, care şi-a dat ieri demisia, după un scandal cu fonduri europene.
Citez din editorial:
"Doar câteva luni i-au fost de ajuns acestui om să ne demonstreze că n-are ce căuta într-o funcţie ministerială. Nu-i mai puţin adevărat că mai sunt alţi o gramadă într-o postură asemănătoare."
"Firma pe care o controla, prin intermediul soţiei şi al unor apropiaţi, a beneficiat foarte rapid de toate aprobările şi cofinanţarea statului pentru circa jumătate de milion de euro fonduri europene."
"A fost cea mai rapidă procedură din ultimii ani pentru o firmă care cerea o astfel de finanţare. Oricum am lua-o, legal sau moral, e profund în neregulă ce-a facut familia Botiş. Faptul ca ministrul şi-a dat demisia, este de fapt o recunoaştere a vinovăţiei", apreciază Radu Tudor, care vede, astfel, demisia întârziată a ministrului Botiş, citez din nou:
"Premierul Emil Boc s-a umplut de ridicol, susţinând sus şi tare că Botiş e onest, afacerea nu era ilegală şi că totul e in regulă. Conştient că pierde masiv din influenţa pentru sustinerea lui Boc la şefia PDL, preşedintele Băsescu a marcat rapid şi l-a scos din joc pe Boţiş"- am încheiat citatul.
La fel vede aceste lucruri şi Mircea Marian în Evenimentul Zilei, citez:
Editorialistul arată că preşedintele Băsescu a intervenit în această afacere tocmai pentru a se asigura că premierul Emil Boc va rămâne la şefia PDL.
În opinia lui Mircea Marian, însă, premierul îşi doreşte mai mult să rămână în fruntea guvernului, decât să fie preşedintele partidului, şi argumentează, citez din nou:
"Pentru Boc, acesta este meciul vieţii. Ştie că atunci când va pleca din Palatul Victoria nu va mai însemna nimic. Băsescu, în schimb, îl vrea pe Boc în Aleea Modrogan şi un tehnocrat la Palatul Victoria."
"Şeful statului crede că aceasta este strategia potrivită pentru a împiedica USL să controleze 50% plus unu din numărul parlamentarilor." - conchide editorialistul.