Revista editorialelor, 18 mai
Editoriale din Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 18 Mai 2011, 09:26
Editorialiştii ziarelor centrale comentează astăzi "scandalul Strauss-Kahn", dar şi actualitatea politică internă.
Femeile care l-au cunoscut pe Strauss-Kahn se întrec acum să povestească felul în care francezul a încercat să le sucească minţile prin nobila artă a seducţiei - scrie Ion M. Ioniţăîn Adevărul.
Dar cercul de relaţii al respectivului afemeiat nu s-a rezumat doar la jurnaliste şi la cameriste.
De pildă - continuă jurnalistul - a cunoscut o femeie mai sărăcuţă, precum România.
Bărbaţii cu care s-a ţinut în ultimii ani au minţit-o cu toţii că nu va avea de-a face cu criza mondială şi i-au mâncat zestrea.
Apoi a venit recesiunea şi i s-a spus să strângă cureaua. A fost obligată şi la un împrumut de vreo 20 de miliarde de euro de la Dominique. În cele din urmă, a simţit direct seducţia FMI. Din două în două luni, se pomeneşte că îi trece pragul unul, Franks, care îi spune cât lapte să dea la copii, îi cere să plătească mai mult la căldură şi la curent şi, mai ales, să vândă din casă ce i-a mai rămas.
Chestiunea e - mai zice Ion M. Ioniţă - că, în zonă, FMI nu este atât de plin de succes. Vecina Ungaria, când s-a simţit pipăită, i-a dat cu poşeta în cap de nu s-a văzut. Nici coana Bulgarie nu-l prea suportă prin bătătură şi niciuna dintre venerabilele doamne nu se plânge că ar duce-o mai rău ca sărmana Românie.
Politica internă în editorialele zilei. Gabriel Bejan comentează, în România Liberă, numirea unei consiliere a premierului, în funcţia de consul general la Barcelona, în condiţiile în care aceasta nu face parte din Corpul Diplomatic şi nici nu a absolvit Institutul Diplomatic.
Promovarea "peste rând" a consilierei lui Boc este un gest de-a dreptul jignitor pentru români - este de părere jurnalistul - dacă ţinem seama de faptul că a fost pus la cale de două persoane, Emil Boc şi Thoedor Baconschi, care pretind, de dimineaţă până seara, că vor să reformeze România.
Printre liderii PDL este normal să te proclami „reformist", dar, în acelaşi timp, să ai reflexe fanariote - comentează Gabriel Bejan. La fel de firesc este să te pretinzi un exponent al schimbării clasei politice, dar să fii de acord cu nepotismul.
Despre Opoziţie scrie Mircea Marianîn Evenimentul Zilei. Preşedintele PNL, Crin Antonescu este în conflict cu primarul liberal Andrei Chiliman, iar liderul PSD, Victor Ponta are un război de purtat cu Vanghelie de la sectorul 5.
Ceea ce nu ştie publicul - continuă editorialistul - este că, în spatele frontului liberal unit împotriva lui Băsescu, se duce un război civil dur, în care nu se iau prizonieri.
De fapt, nu este un război. Este o epurare de sorginte stalinistă, în care Crin Antonescu îi lichidează pe toţi dizidenţii – reali sau închipuiţi – pe toţi cârtitorii, pe toţi şovăielnicii. În locul lor - mai zice Mircea Marian - vine o echipă de yes-mani, inodori şi inspizi, dar controlabili.