Revista editorialelor, 17 martie
Editoriale din Jurnalul Naţional, Gândul şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 17 Martie 2011, 08:37
Numărul de protestatari de ieri, de la mitingul împotriva Codului Municii, mult sub cifra pe care organizatorii mizau, dă măsura eşecului sindicalismului românesc - aceasta este concluzia mai multor editoriale din ziarele zilei.
Când cinci mari confederaţii reuşesc să adune în piaţă 10.000 de oameni, cu tot cu jandarmi, deja nu mai e vorba dacă viitorul Cod al Muncii e un "Cod al Sclaviei" sau nu - scrie Marius Niţu în GÂNDUL. Este vorba de eficienţă organizaţională. În raport cu resursele lor, confederaţiile sunt mai ineficiente decât ONG-uri tip "Patru lăbuţe".
Chestiunea este că sindicatele nu au avut, în ultimele săptămâni, un mesaj comun - consideră jurnalistul. Fiecare lider a vorbit în legea lui. Unul s-a supărat că viitorul Cod a fost făcut de Consiliul Investitorilor Străini, altul povestea la televizor cât de nepoliticos a fost Guvernul la negocieri, al treilea pomenea contractele colective. Mesajul simplu şi clar, care să ajungă la toată lumea, a lipsit - detaliază Marius Niţu.
Şi Radu Tudor de la JURNALUL NAŢIONAL zice că - cităm - "mitingul de ieri a fost unul dintre cele mai mari eşecuri ale unei societăţi călărite şi biciuite". Comentatorul este de acord că liderii sindicali nu mai au credibilitate, dar crede că de vină sunt, mai degrabă oamenii care nu ies la miting, pe care nu-i menajează de loc în textul său. Cităm din nou : "Când pretinzi că ţi-a ajuns cuţitul la os, faci orice să îndrepţi situaţia, nu stai şi rabzi ca un câine de pripas". Cei care nu protestează să nu se mai plângă - continuă Radu Tudor. Îşi merită soarta.
Am mai reţinut la acest subiect şi "Chestia zilei" cu Cristian Tudor Popescu, din GÂNDUL. Codul Muncii, Codul Sclaviei? Sună tare, dar câţi dintre protestatari şi înţeleg ce strigă? Sclavii erau obligaţi să muncească. Acest Cod al Muncii nu te obligă să munceşti sau să te faci că munceşti, cum o făcea Codul ceauşist. El permite doar să fii dat afară mai uşor dacă nu munceşti cum trebuie. Poţi fi dat afară şi dacă munceşti cum trebuie, dar îţi găseşti mai repede de lucru în altă parte.
Aşa încât - încheie Cristian Tudor Popescu - altele vor fi fiind hibele acestui Cod, dar, în ce priveşte sclavia, asta rimează cu prostia.
Încheiem cu comentatorul de astăzi al ADEVĂRULUI, Stelian Tănase. Impresionat de catastrofa japoneză, scriitorul constată că natura loveşte când nu te aştepţi : Japonia, ţară a cutremurelor, îşi luase toate măsurile, omeneşte posibil. Dar omul îşi arată limitele - este de părere Stelian Tănase. Neputinţa lui, în afară că e înduioşătoare, este tragică. Pretenţiile omului de a „îmblânzi natura", de a o controla, de a o modela se dovedesc nişte biete vorbe goale.