Revista editorialelor, 17 mai
Editoriale din Evenimentul Zilei, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Mai 2011, 08:13
În Evenimentul Zilei, Vlad Macovei scrie despre "Regiile de făcut voturi şi bani".
Jurnalistul susţine că nu se poate face restructurare fără a crea nemulţumire în rândul populaţiei, dar că reformarea companiilor de stat va fi o lovitură dată clientelei politice.
Şi explică, citez: "Sistematic, societăţile de stat practică un mod netransparent şi profund lipsit de fair-play concurenţial de efectuare a achiziţiilor. Mai simplu spus, căpuşare. Ace de cravată de sute de euro, cizme din cauciuc la preţ de pantofi de lux şi tot felul de alte cumpărături al căror adaos comercial merge direct sau indirect în conturile unor oameni politici.
"Este evident că aceştia se vor împotrivi" - anticipează jurnalistul, care apreciază, însă, că "nu e prea târziu ca o guvernare care se pretinde de dreapta să scuture acest copac plin de omizi".
Lucian Davidescu ne spune în România Liberă "De ce economia neagră învinge statul", şi anume pentru că administraţia este incompetentă.
"Principiul după care funcţionează lupta contra evaziunii este “bate calul care trage”. Birocraţia trăieşte cu hârtii, iar în lipsa lor se zvârcoleşte ca peştele pe uscat. Garda Financiară nu poate de “randament” decât în zona micilor comercianţi."
"Reducerea economiei subterane este în continuare necesară, dar nu în scopul de-a mări încasările la bugetul de stat ci mai degrabă pentru a uniformiza povara care cade pe umerii contribuabililor." - susţine editorialistul.
În Jurnalul Naţional, Miruna Munteanu încearcă să privească cu oarecare detaşare rezultatele reuniunii principalului partid de guvernământ, din week-end-ul trecut şi scrie, citez: "Convenţia Naţională a PDL a demonstrat încă o dată teoria potrivit căreia nici un partid nu se poate reforma cât este la putere."
"O cosmetizare serioasă în vederea alegerilor din 2012 ar fi fost însă de aşteptat. În mod surprinzător, Cotroceniul a decis altfel. Autismul total faţă de electoratul larg a constituit, de fapt, singura surpriză a spectacolului politic la care am asistat la acest sfârşit de săptămână. Nu Emil Boc, ci Traian Băsescu şi-a reconfirmat, sâmbătă, supremaţia în partid." - conchide Miruna Munteanu.
Tot pe marginea şedinţei PDL-iştilor scrie şi Liviu Antonesei în Adevărul şi se opreşte asupra prezenţei preşedintelui Traian Băsescu la reuniune şi a discursului său marcat de emoţie, citez:
"Era supărat că trebuia să-i săpunească oleacă - de altfel, motivat şi insuficient - pe pedelişti pentru modul în care conduc treburile ţării, începând cu liderii partidului? Avea emoţii că nu va fi ales dl Boc, aşa cum deja făcuse jocurile, şi cum se şi antepronunţase de la înălţimea echidistanţei sale politice?"
"Greu de crezut - maşinăria Congresului fusese aşa de bine unsă încât nu avea cum să dea greş, şi nici n-a dat, diferenţa dintre dnii Boc şi Blaga fiind de aproape două sute de voturi." - apreciază Liviu Antonesei.