Revista editorialelor, 16 mai
Editoriale din Evenimentul Zilei, România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 16 Mai 2011, 09:28
Va aduce realegerea lui Emil Boc în fruntea PDL schimbări în politica partidului sau în stilul de guvernare? - este întrebarea la care încearcă să răspundă astăzi editorialiştii ziarelor centrale.
"Boc - demisia!" - îşi intitulează Dan Cristian Turturică textul său din ROMÂNIA LIBERĂ şi îşi argumentează opinia : doar renunţarea lui Emil Boc la funcţia de premier şi regândirea principiilor şi misiunii partidului pot da valoare reconfirmării sale în funcţia de preşedinte al PDL. Un Emil Boc care cedează funcţia de premier unui om mai competent, un Emil Boc care preia frâiele partidului de la Vasile Blaga şi canalizează energiile tuturor membrilor nu spre afacerile clientelare, nu spre blocarea luptei anti-corupţie, nu spre marginalizarea colegilor care au o viziune modernă asupra politicii, ci spre promovarea lor, spre a regăsi căile de dialog cu cetăţenii, spre materializarea unor proiecte care le pot schimba cu adevărat vieţile, un astfel de Emil Boc poate fi conducătorul care să readucă partidului măcar o parte din încrederea celor pe care i-a dezamăgit - scrie Dan Cristian Turturică.
Şi Ovidiu Nahoi ia în calcul faptul că victoria lui Emil Boc la alegerile din PDL ar putea să fie urmată de demisia sa din funcţia de şef al Guvernului şi se întreabă dacă aceasta va însemna şi schimbarea stilului de guvernare. Un premier al României demn de al său nume - continuă jurnalistul - participă la reuniunile Consiliului European. Acolo sunt reprezentate guvernele statelor membre şi - cel puţin până la o modificare a Constituţiei - în România, Executivul nu este subordonat preşedintelui, aşa cum se întâmplă, bunăoară, în Franţa. Ori, sub guvernarea Boc, printr-un aranjament de ordin personal, premierul i-a lăsat preşedintelui locul în Consiliul European, iar Consiliul European nu poate fi o compensaţie, dăruită cu dărnicie de premier unui preşedinte a cărui agendă globală este, s-o recunoaştem, cam subţirică. Va avea curaj un nou premier să schimbe această situaţie? - întreabă Ovidiu Nahoi. Şi dacă nu, la ce bun un nou premier?
Încheiem cu editorialistul ziarului EVENIMENTUL ZILEI, Horia Ghibuţiu, care consideră că succesul de sâmbătă al lui Emil Boc este unul cu efect de bumerang, pentru că niciuna dintre victoriile sale de până acum, nici asumările de răspundere şi nici moţiunile la care a rezistat, nu reprezintă meritul său. Boc a fost al doilea la comandă şi aşa va rămâne în istorie, nicidecum ca reformatorul a cărui iscusinţă a salvat România de la "grecizare" sau "islandizare". Din păcate pentru Emil Boc - mai zice ziaristul - toate victoriile din cariera sa se vor întoarce împotriva lui ca un bumerang în primul moment în care va fi socotit cu adevărat liderul absolut al PDL. Iar acea clipă va sosi - încheie Horia Ghibuţiu - când i se va pune în cârcă înfrângerea de anul viitor.