Revista editorialelor, 14 aprilie
Editoriale din România Liberă, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 14 Aprilie 2011, 09:34
Editorialiştii ziarelor centrale scriu astăzi despre bani şi afaceri : vânzarea documentelor Cioran, a ultimelor procente ale statului la compania Petrom sau, ceva mai departe de noi, "afacerea" căsătoriei din familia regală britanică.
Sabina Fati îşi începe editorialul de astăzi, din România Liberă, cu efortul făcut la sfârşitul anului trecut de Fondul Naţional al Marii Britanii de a strânge peste două milioane şi jumătate de lire sterline, sumă necesară păstrării în patrimoniul ţării a unui tablou celebru de Pieter Bruegel cel Tânăr, scos la licitaţie de proprietar.
Britanicii au reuşit în plină criză economică să adune bani pentru a păstra în ţara lor o pictură flamandă.
De ce n-ar fi făcut şi românii acelaşi lucru pentru o parte din manuscrisele celui mai cunoscut filosof al lor?
Fiindcă nu-i interesează - răspunde Sabina Fati, fiindcă oamenii aflaţi la manetele culturii naţionale au alte priorităţi sau fiindcă toţi apasă pe acceleraţie doar în campania electorală.
Despre data licitării obiectelor din lotul Cioran se ştia încă din februarie, dar nimeni nu a spus şi nu a făcut nimic.
Despre o altă vânzare care se profilează - cea a acţiunilor statului la compania Petrom - scrie Mircea Marian în Evenimentul Zilei.
Premierul Emil Boc susţine ca statul să vândă cota de aproape 10% din Petrom pe care o deţine, dar - pe de altă parte - el este angrenat într-un război cu această companie petrolieră, pentru liniştirea cetăţenilor enervaţi de majorarea preţurilor la carburanţi.
În această situaţie - crede jurnalistul - rău este că, într-o măsură mai mare sau mai mică, preţul acţiunilor pe care guvernul le va vinde pe Bursă va fi diminuat de conflictul pe care compania îl are cu puterea.
Cât de mult vor plăti investitorii pentru acţiunile Petrom dacă guvernul ba îi trimite ANAF-ul pe cap, ba îi reproşează decizia (corectă din punct de vedere economic) de închidere a Arpechim, ba cere imperativ Consiliului Concurenţei să verifice o posibilă înţelegere pe piaţa carburanţilor?
Şi nici exemplul guvernului bulgar care a ajuns la un acord cu societăţile petroliere şi a îngheţat preţul benzinei nu funcţionează - consideră Mircea Marian.
Da, a îngheţat preţul, dar... pentru o lună.
Cât de greu este să-ţi dai seama că, după o lună şi jumătate sau după două luni, acele companii vor majora preţul benzinei astfel încât să-şi recupereze profitul pierdut în luna în care au îngheţat preţurile? Cu tot cu dobândă.
Pentru final, revenim... la Londra cu comentatorul de astăzi al Adevărului, Stelian Tănase, care scrie tot despre un fel de afacere.
Lumea e frisonată la Londra de căsătoria regală de la sfârşitul acestei luni.
Dincolo de elementul glamour şi de caracterul monden, e de fapt o mare afacere.
Va aduce mari încasări, ipocrizia nu-şi are locul.
Dacă ne gândim că se anticipează circa trei miliarde de telespectatori, putem să ne gândim la cât se va ridica un minut de publicitate TV.
Plus radioul, presa scrisă, etc. Obiectele care amintesc de "William şi Kate" sunt peste tot.
Te asaltează pe trotuare, în magazine, la tot pasul. Drapele, baticuri, eşarfe, căni, brichete, jobene, bibelouri, tricouri, orice ţi-ar trece prin minte.
Melodrama e la mare preţ, luna asta la Londra şi sezonul se va prelungi cu Jubileul reginei.
Urmează, la anul, altă mare montare : Jocurile Olimpice. Jucăria de făcut multe lire sterline funcţionează impecabil la Londra - constată Stelian Tănase.
Negustorii de aici sunt "foarte profi", se vede...