Revista editorialelor, 10 martie
Editoriale din Gândul, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 10 Martie 2011, 09:39
În EVENIMENTUL ZILEI Răzvan Orăşanu ne spune, mai întâi, de ce se tot scumpesc carburanţii. El atrage atenţia, mai întâi, că 40% din carburanţii de pe piaţă provin din petrolul românesc, numai că subsolul nostru nu mai este explorat cum trebuie din vremea comunismului. Nu avem niciun program naţional de încurajare a cercetării perimetrelor noi, de licenţiere a câmpurilor de petrol şi de extracţie. De aceea, după 1989, producţia scade constant.
Editorialistul se miră că statul îi ameninţă pe petroliştii - superblindaţi cu avocaţi - cu instituţiile numite Fisc şi Consiliul Concurenţei, a căror putere şi credibilitate sunt puse de mult sub semnul întrebării. El întreabă, apoi, ce rol au reprezentanţii politici ai Guvernului în Consiliul de Administraţie al PETROM, unde statul însuşi este acţionar. În final, Răzvan Orăşanu, arată câteva măsuri care stau la îndemâna autorităţilor pentru a reduce preţul carburanţilor, citez: "Să faci o benzinărie în România îţi cere cam tot atâta bătaie de cap cât o centrală nucleară în Franţa. Aprobări, ştampile, avize, derogări urbanistice - toate ar trebui regândite, pentru a spori concurenţa. Apoi, se poate scădea impozitul, cum se întâmplă în Anglia. În plus, zace de ani buni pe masa guvernului propunerea înfiinţării unui Observator al Preţurilor, care să le prezinte românilor comparativ, zilnic, toate preţurile de la produsele de bază de pe piaţă, inclusiv la benzină." - încheiei editorialistul.
"Consumatorii nu pot da faliment. Firmele pot" - este titlul pe care l-a ales Victor Rotariu pentru editorialul său din GÂNDUL. De la benzinari la producătorii şi vânzătorii de mâncare, la coafeza din colţ, toţi îşi încearcă norocul urcând puţin câte puţin preţurile. Scumpirea benzinei nu poate fi oprită decât prin boicotarea vânzărilor, fie că e prin alegerea unui alt distribuitor, fie, pur şi simplu, prin renunţarea la maşină. Clienţii trebuie să le dovedească, în bani, producătorilor şi comerciaţilor de profil că nu rentează să practice un preţ atât de mare. Ceea ce ar trebui să înţeleagă toţi cei care îşi scumpesc bunurile şi serviciile este că, în final, trăiesc tot în România, unde românii au, în mare, aceleaşi lefuri ca şi până acum."
"Eutanasierea nu va elimina niciodată câinii de pe străzi." - afirmă în ADEVĂRUL, Lucian Pop, care argumentează, citez: "Maidanezii nu au ajuns pe străzi paraşutaţi din cer, ci sunt acolo din vina oamenilor. Pe de o parte, din cauza iresponsabililor care i-au aruncat pe drumuri, iar pe de altă parte din cauza autorităţilor care nu au făcut mai nimic pentru a rezolva această situaţie în mod eficient. Eutanasierea la grămadă a câinilor reprezintă o greşeală. Asta pentru că autorităţile nu au capacitatea de a-i omorî în ritmul în care aceştia se înmulţesc.
Eutanasierea nu rezolvă cauza, ci doar efectul problemei. Soluţia eficientă şi umană de rezolvare a acestei probleme o reprezintă sterilizarea masivă. Fără isterii inutile, dar cu un program de sterilizare bine construit, cu voinţă şi pricepere administrativă şi cu implicarea ONG-urilor serioase, câinii fără stăpân vor fi o amintire peste câţiva ani." - apreciază editorialistul.