Revista editorialelor, 10 mai
Editoriale din România Liberă, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 10 Mai 2011, 09:28
Rezultatele rundei de negocieri încheiate luni, între reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi autorităţile de la Bucureşti, sunt comentate de editorialiştii ziarelor centrale.
Horia Ghibuţiu scrie, în Evenimentul Zilei, despre sugestia şefului misiunii FMI, Jefrey Franks ca autorităţile române să aducă la conducerea companiilor de stat de la noi manageri privaţi din mediul internaţional, selectaţi pe bază de competenţă de firme specializate de recrutare.
Măsura în sine e necesară, chiar lăudabilă şi profund europeană, consideră editorialistul - atâta doar că presupune şi riscuri: anume, ca managerii pe care îi va angaja statul român să se inspire de la anumiţi funcţionari ai Fondului Monetar Internaţional.
Şi nu de la cei trimişi în România în mod special, ci, în general, iar aceştia au şi păcate: cunosc ţările în care ajung doar din lobby-ul hotelului luxos în care stau; îşi fac strategiile prin intermediul sistemului "copy/paste", schimbând doar numele ţărilor; se cred mai inteligenţi, mai puţin motivaţi politic şi mai şcoliţi decât cei din statele unde sunt trimişi.
La subiect, Gabriel Bejan de la România Liberă scrie : politizarea companiilor de stat este o afacere foarte proastă pentru România şi foarte bună pentru partide.
A trebuit să o spună şeful delegaţiei FMI la Bucureşti pentru ca Guvernul să se angajeze că va înlocui de la conducerea firmelor de stat oamenii partidelor cu manageri profesionişti.
Pentru că bătălia pentru aceste posturi a fost întotdeauna direct proporţională cu sumele de bani scoase din companii prin contractele păguboase încheiate cu firmele de partid.
Reprezentantul FMI a repurtat o victorie importantă în războiul cu clientela politică românească - mai scrie Gabriel Bejan.
O victorie obţinută de un oficial străin cu pantoful rupt în faţa unei clase politice româneşti cu haine scumpe dar cu moravuri ieftine.
Cun totul altul este tonul textului lui Lucian Avramescu din Jurnalul Naţional, care consideră că vizita la Bucureşti a Fondului parafează încă o îndatorare : în urma noii înţelegeri încă nişte zeci de mii de pălmaşi rămân fără slujbă, s-au mai închis nişte spitale, au mai fost uitaţi pe targă nişte muribunzi.
Sunt convins - zice jurnalistul - că şi de noile miliarde de euro care ne vor veni, sub formă de împrumut cu dobânzi, fireşte, se va alege praful.
Nu-i vom vedea sigur nici în şosele, nici în noi locuri de muncă, nici în vreo staţie de metrou.