Putin: "S-ar putea să nu câştig alegerile din primul tur"
Articole din New York Times, Panorama, Wall Street Journal, The Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel şi Rzeczpospolita.
Articol de RADOR, 03 Februarie 2012, 08:36
Şi astăzi presa internaţională este preocupată de situaţia euro, de apropierea alegerilor prezidenţiale din Rusia şi de criza siriană.
În aşteptarea alegerilor prezidenţiale din Rusia, "New York Times" notează că Putin recunoaşte că s-ar putea să nu câştige din primul tur.
Mesajul lui rezumă cât se poate de clar ceea ce pare a fi principala intrigă a actualei "stagiuni" politice: autorităţile ar putea forţa nota ca să se asigure că, pe 4 martie, el îşi va adjudeca peste 50% din voturi, dând astfel de înţeles că voturile ar fi falsificate pentru ca pragul să fie depăşit, ceea ce ar conduce la demonstraţii asemănătoare celor care au urmat după alegerile parlamentare din decembrie.
Şi italianul "Panorama" pune accent pe această temă, dar reţine din discursul ţarului Putin faptul că dacă el ajunge în al doilea tur de scrutin, acest lucru va însemna, inevitabil, continuarea unei lupte pentru putere şi o destabilizare a situaţiei politice.
Declaraţiile actualului premier rus au aprins dezbaterile.
Pentru unii, cuvintele Ţarului de la Moscova sună ameninţătoare, pentru alţii, în schimb, sunt un act de căinţă în faţa opiniei publice, mai scrie publicaţia italiană.
Pe frontul din Afganistan, SUA plănuiesc să-şi schimbe strategia de război de la o misiune de luptă la una de antrenament şi asistenţă începând cu 2013, limitând astfel rolul forţelor internaţionale înainte de retragerea planificată pentru 2014, scrie "Wall Street Journal".
Cu toate acestea, "The Guardian" dezvăluie că lupta împotriva talibanilor în Afganistan, ale căror forţe sunt departe de a fi fost slăbite, va fi lungă.
Militarii americani împărtăşesc opinia conform căreia forţa de ripostă a talibanilor a rămas la fel de puternică.
Rebelii cred că voinţa lor este mai puternică decît cea a combatanţilor străini în propria lor ţară.
Cândva, Occidentul va trebui să ţină seama de această realitate, conchide ziarul britanic.
În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, "New York Times" este de părere că Rusia a pariat prost pe Siria, considerând că decizia Moscovei de a-l apăra pe Assad, blochează adoptarea unei soluţii constructive în Consiliul de Securitate al ONU.
În schimb, Uniunea Europeană, SUA şi Liga Arabă - care au impus separat sancţiuni Siriei - trebuie să le implementeze strict.
În timp, această presiune ar putea să determine elitele militare şi cele economice să abandoneze guvernul, consideră ziarul, subliniind că adoptarea rezoluţiei ar uni comunitatea internaţională în jurul unei soluţii paşnice.
Problema siriană s-a aflat şi pe ordinea de zi a vizitei cancelarului german, Angela Merkel, în China, scrie "Frankfurter Allgemeine Zeitung" şi subliniază că având în vedere acţiunile brutale ale regimului sirian Assad împotriva opoziţiei, cancelarul cere o rezoluţie ONU.
Vizita cancelarului Merkel în China este prezentă si în alte publicaţii. "Der Spiegel" scrie că Merkel caută ajutor, şi aflată în China, nu ezită să-l ceară.
Germania doreşte ca Beijingul să investească în fondul european de salvare a zonei euro.
"Rzeczpospolita" reţine faptul că mediile chineze sunt de părere că Angela Merkel caută dincolo de Marele Zid salvare pentru moneda europeană.
China are rezerve valutare de cel puţin 3,2 mii de miliarde dolari şi nu prea ştie ce să facă cu ei.
Atât Berlinul, cât şi multe alte capitale europene trimit pe adresa Beijingului semnale clare că o parte din aceste mijloace ar fi bine văzute în conturile mecanismului de stabilizare a euro, subliniază cotidianul polonez.