Pactul fiscal european, văzut ca o disciplină de fier
Articole din Liberation, Financial Times, Wall Street Journal, New York Times, Gazeta Wyborcza, El Pais, Les Echos, The Guardian, Euobserver, The Telegraph, Der Spiegel, Ethnos, The Telegraph, Dnevnik şi Rzeczpospolita.
Articol de RADOR, 01 Februarie 2012, 11:51
Mereu în criză de la o vreme, Europa continuă să ţină capul de afiş al presei internaţionale.
"Pentru euro, Europa se dotează cu o disciplină de fier", titrează Liberation, referindu-se la noile reguli de disciplină bugetară instituite prin noul pact semnat la summitul european de 25 din cele 27 de ţări membre UE.
Observând reacţii pozitive pe pieţele financiare, Financial Times este de părere că "Noul pact fiscal naşte speranţe".
Totuşi îndoielile cu privire la viabilitatea euro nu sunt înlăturate, atrage atenţia Wall Street Journal care conchide că noile norme bugetare nu sunt "nici panaceu, nici otravă", adică nici nu vor duce la o aprofundare a unificării în Europa, cum afirmă liderii politici, şi nici nu sunt atât de rigide încât să alimenteze stagnarea şi austeritatea perpetuă, cum se tem criticii.
New York Times comentează că "ţările din zona euro au oferit semnale modeste că ar putea ajunge la o soluţie globală pentru criza datoriei sau că ar putea conveni asupra unui plan de relansare a economiilor vulnerabile".
Pe aceeaşi lungime de undă, Gazeta Wyborcza constată de la Varşovia că pentru prima dată în istoria sa, Europa nu reuşeşte în mod evident să formuleze o viziune asupra viitorului, în timp ce cotidianul spaniol El Pais scrie că summitul european a început cu multe aşteptări, dar s-a încheiat cu puţine lucruri concrete, mai ales în privinţa problemei arzătoare a creării locurilor de muncă.
Şomajul record este de altfel flagelul asupra căruia atrag atenţia Les Echos şi The Guardian, în timp ce Euobserver subliniază că în opt ţări europene rata şomajului în rândul tinerilor a depăşit 30%.
În plină criză a ocupării forţei de muncă, imigranţii riscă să devină ţapi ispăşitori. Astfel, The Telegraph titrează: "În timp ce locurile de muncă din Marea Britanie se reduc, patronii britanici angajează mii de români".
Cotidianul britanic mai scrie că acest lucru riscă să aprindă spiritele pe tema lucrătorilor imigranţi din Marea Britanie, întrucât, potrivit cifrelor oficiale, în ultimii cinci ani, peste 160.000 de britanici şi-au pierdut slujbele în avantajul imigranţilor.
Dezbinările din familia europeană sunt însă mult mai evidente la nivel politic.
Astfel, Der Spiegel constată că ideea promovată de Berlin de a numi un comisar care să supravegheze politica bugetară a Greciei a stârnit din nou teama că Germania încearcă să îşi impună autoritatea asupra întregii Europe, iar cotidianul grec Ethnos comentează că ideea a stârnit o furtună de reacţii în rândul liderilor europeni.
Pe de altă parte, potrivit The Telegraph, David Cameron ameninţă că Londra va acţiona în justiţie ţările europene dacă noul pact fiscal semnat de 25 de state membre UE va afecta interesul naţional al Marii Britanii.
Iar de la Sofia, cotidianul Dnevnik avertizează că dacă noul pact fiscal va deschide calea spre o armonizare a impozitelor, Bulgaria, care se bucură de avantajul unei fiscalităţi scăzute, nu va accepta o creştere a acestora.
Continuând disputa pe tema scindării Uniunii în ţări euro şi ţări non-euro, cotidianul polonez Rzeczpospolita comentează că Polonia a obţinut într-adevăr dreptul de a participa la summiturile zonei euro, dar că prin adoptarea pactului fiscal a săvârşit un "act de masochism politic". "Din moment ce nu trebuie să intrăm în pact, de ce să riscăm de bunăvoie pedepsele prevăzute de acesta?" se întreabă un analist citat de cotidianul amintit.