Lumea, "marcată de agitaţie şi nesiguranţă"
Articole din New York Times, Ha'aretz, Daily Telegraph, Sofia Echo, Dnevnik, Le Figaro, Eleftherotypia, Radikal, Der Spiegel şi La Stampa.
Articol de RADOR, 31 Octombrie 2011, 10:34
Din presa internaţională, reiese că, în aceste zile, lumea nu este marcată decât de agitaţie şi nesiguranţă.
În Libia, de exemplu, după cum relatează ziarul american "The New York Times", agitaţia a fost provocată de "o recentă declaraţie a şefului guvernului interimar, Mustafa Abdel-Jalil, în care acesta ar fi dat de înţeles că poligamia va fi permisă fără oprelişti", ziarul amintind că, "până acum, Libia a fost o ţară musulmană în care, decenii la rând, fenomenul a fost limitat şi extrem de rar".
Agitaţie a provocat şi recenta declaraţie a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care, potrivit cotidianului israelian "Ha'aretz", "i-a avertizat pe militanţii palestinieni că politica ţării sale este simplă: ucide sau vei fi ucis".
Apoi, un alt motiv de agitaţie poate fi considerat şi avertismentul lansat de preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, într-un interviu acordat ziarului britanic "The Daily Telegraph":
"Siria se află în centrul regiunii, este ca o linie de front şi, dacă te joci pe-acolo, ai putea provoca un cutremur. Vreţi să vedeţi un nou Afganistan sau zeci de alte Afganistanuri?"
Agitaţie şi în Bulgaria, dar de altă natură.
Potrivit ziarului sofiot de limbă engleză, "Sofia Echo", "alegerile prezidenţiale de duminică s-au desfăşurat calm şi fără incidente", deşi, la ieşirea de la urne, preşedintele bulgar încă în funcţie, Gheorghi Părvanov, părea să aibă unele îndoieli şi adresa un apel în ziarul bulgar "Dnevnik", afirmând:
"Mă aştept la un viitor mai bun, dar important este să ieşim onest din aceste alegeri, fiecare trebuind să înţeleagă că, dacă astăzi se lasă cumpărat şi îşi vinde votul, atunci mâine nu va avea de ce să se supere pe politicieni".
Dar, oricum ar fi, ziarul francez "Le Figaro" îl anunţă drept "câştigător pe candidatul conservator, Rossen Plevneliev, care şi-ar fi adjudecat între 55% şi 56% din voturi".
Numai că Europa, şi mai ales zona euro, este încă marcată de incertitudini.
"Grecia se află la începutul unui drum greu", titrează cotidianul elen "Eleftherotypia", opinând că "recentele constatări făcute de cancelrul german, Angela Merkel, în cursul alocuţiunii ţinute în faţa parlamentarilor germani, şi nu manifestările triumfaliste ale guvernanţilor de la Atena, sunt cele care reflectă situaţia în care se află Grecia după marea ajustare demarată".
Dar "guvernul, prin declaraţiile sale triumfaliste, dă impresia că greul a trecut, însă nu ne aflăm nici măcar la jumătatea drumului", avertizează acelaşi ziar, ca să nu mai spunem că, într-o declaraţie făcută la BBC şi citată de cotidianul turc "Radikal", preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, afirmă deschis:
"Din cauza datelor economice eronate ale Greciei, această ţară nu ar fi trebuit primită în zona euro", deşi se grăbeşte să adauge că "are încredere în actualul guvern grec" şi că "acordul la care s-a ajuns va ajuta Grecia să depăşească criza datoriilor".
Sunt însă şi nişte şanse de ajutor din afara Europei.
Potrivit săptămânalului german "Der Spiegel", "China a dat de înţeles că ar ajuta zona euro, dar ar putea adăuga şi anumite condiţii", întrucât, după cum afirmă un oficial chinez citat de aceeaşi publicaţie, "China nu vrea să fie considerată o sursă care aruncă bani în prostie" şi apoi, desigur, în italianul "La Stampa", poate că ministrul german de finanţe, Wolfganfg Schäuble, are dreptate:
"Europa funcţionează bine numai dacă membrii săi acţionează. Nu este destul ca ei să ne asigure că sunt nişte oameni de treabă".