Interes pentru "proiectele transfrontaliere româno-bulgare"
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban şi omologul său bulgar, Tomislav Donchev au discutat la Sofia despre creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 03 Iulie 2012, 09:24
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban şi omologul său bulgar, Tomislav Donchev, s-au declarat foarte mulţumiţi de funcţionarea programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria.
Faţă de aceasta există un interes enorm din partea beneficiarilor, fondurile prevăzute fiind epuizate mult înainte de termenul limită.
Discuţiile între miniştrii Leonard Orban şi Tomislav Donchev s-au axat şi pe experienţa celor două ţări în procesul de absorbţie a fondurilor europene.
Un alt subiect important a fost politica de coeziune în perioada 2014-2020.
La conferinţa de presă comună, Leonard Orban a spus că gradul de absorbţie a fondurilor structurale este acum, în România, de 25%, în timp ce, în cazul celor de politică de coeziune, 9,9%.
Ministrul român a subliniat necesitatea de a fi înlăturate toate barierele pe pieţele muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, să fie legalizate plăţile directe pentru agricultori şi eliminat Mecanismul de Verificare.
Orban şi Donchev au apreciat pozitiv funcţionarea programului de colaborare transfrontalier.
Aici au fost obţinute rezultate mai bune, în comparaţie cu programele similare cu alte ţări vecine, aceasta datorită colaborării bilaterale active, potrivit celor doi oficiali.
Donchev a declarat că finanţarea în cadrul programului nu trebuie redusă în perioada 2014-2020.
Cele două ţări se vor opune şi unor eventuale încercări de a fi reduse fondurile de coeziune.
Ministrul bulgar a declarat că este ruşinos să se vorbească de două-trei poduri dunărene noi între două ţări cu schimburi de mărfuri atât de active.
Este nevoie, după el, de cel puţin cinci. Vidin-Calafat va fi inaugurat în luna noiembrie.
Încă nu există o decizie, dar România este pregătită de a discuta proiectul unui nou pod Ruse-Giurgiu, a spus Leonard Orban.
Cele două ţări trebuie să studieze experienţa Poloniei. În vederea unei coordonări mai bune, trebuie grupate organele de conducere în sistemul fondurilor europene, să fie întărit controlul asupra calităţii proiectelor, este opinia ministrului român.
Tomislav Donchev a spus că Bulgaria îşi propune ca scop, ca, în mijlocul anului viitor, să fie contractat un surplus de bani europeni, astfel încât, şi dacă unele proiecte vor eşua, să nu se piardă bani.