Crizele din Orientul Mijlociu şi Europa "pot influenţa lumea"
Orientul Mijlociu şi Europa se află în atenţia presei internaţionale a începutului de săptămână, întrucât crizele cu care cele două regiuni se confruntă pot influenţa lumea întreagă.
Articol de RADOR, 09 Ianuarie 2012, 10:54
În opinia ziarului american "The New York Times", "revolta din Egipt, care îşi serbează acum prima aniversare, seamănă cu un zbor al elefanţilor: nimeni nu a mai văzut aşa ceva, nimeni nu prevăzuse un asemenea fenomen şi, dacă nu am mai văzut niciodată asta, ce ne face să credem că ştim încotro se îndreaptă elefanţii?"
"Dar dacă tot te uiţi", se spune în acelaşi articol, "realizezi că Frăţia Musulmană şi Partidul Al-Nour salafist tocmai i-au zdrobit în alegeri pe liberalii laici.
Aşa că ar însemna să fii naiv dacă nu te-ai teme de aceste partide autoritare, antipluraliste, xenofobe şi opace faţă de drepturile femeilor".
"Legat de Iran, importanţa Turciei creşte din nou", opinează cotidianul turc "Milliyet", "pentru că este important ca şi celelalte ţări să vadă că ea poate discuta cu Iranul în pofida a tot ceea ce se întâmplă şi pentru că, în regiune, ne îndreptăm către o mare ruptură".
Apoi, din cotidianul francez "Le Monde" aflăm că "Statele Unite ameninţă că "vor riposta dacă Iranul va bloca Strâmtoarea Ormuz".
Citat de acelaşi ziar, secretarul american al apărării, Leon Panetta, subliniază că "SUA nu vor tolera blocajul, fiind vorba despre o 'linie roşie' peste care nu se poate trece".
Referindu-se la Siria, un cotidian din Emiratele Arabe Unite, "Khaleej Times", informează că, "potrivit primului raport dat publicităţii de Liga Arabă, controversata misiune a Ligii în Siria trebuie să continue, deşi observatorii ei se plâng că sunt hărţuiţi", dar săptămânaul britanic "The Economist" adoptă un ton mai direct, titrând:
"Între Siria şi Liga Arabă, nu se întrevede niciun final. Cum perspectiva negocierilor devine tot mai îndepărtată, pledoariile în sprijinul unei intervenţii militare se fac tot mai tare auzite".
Ajungând în Europa, trebuie menţionat un articol din ziarul american "The Washington Post", în care sub titlul "Un an nou, probleme vechi", autorul subliniază:
"Una dintre marile probleme ale anului va fi dacă Europa reuşeşte să depăşească actuala criză şi va rămâne intactă, pentru că adevărul este că ea rămâne un jucător de importanţă vitală pe scena mondială".
Referindu-ne la criză, veştile nu sunt tocmai încurajatoare.
Din cotidianul elen "Isotimia" aflăm că "Grecia se îndreaptă spre un faliment controlat în cadrul zonei euro", iar ziarul spaniol "ABC" anunţă "naşterea unei Europe cu mai multe viteze" subliniind că "adevăratul 'timonier' al corabiei va fi cancelarul german Angela Merkel, care însă nu va avea un an uşor nici pe plan intern".
Oricum, după cum titrează ziarul canadian "Globe and Mail", "cancelarul german şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, se vor întâlni azi, având în vedere că Europa încearcă să iasă din criză".
Dar ziarul american "The Wall Street Journal" susţine că, "având în vedere că, după alegerile din Franţa, duetul Merkozy riscă să îl piardă pe Sarkozy din tandem, 'sanctitatea' monedei euro ar fi grav ameninţată".
În acelaşi ziar însă, un analist ne linişteşte: "Europa va găsi o cale să rămână unită, pentru că Franţa şi Germania nu sunt animate de porniri sinucigaşe".