Victimele violenţei în familie, "puţin informate"
În România, marea majoritate a cazurilor de volenţă în familie se produc din cauza consumului de alcool şi a problemelor psihice.
13 Ianuarie 2014, 10:26
În România, marea majoritate a cazurilor de volenţă în familie se produc din cauza consumului de alcool şi a problemelor psihice.
În perioada ianuarie – septembrie 2013, au fost constatate 139.365 de cazuri de violenţă în familie semnalate la numărul de urgenţă 112, potrivit unui studiu realizat de mai multe ONG-uri în domeniu.
Dintre acestea, au fost înregistrate doar 2453 de cereri de emitere a ordinului de protecţie din care 91 la sută au fost depuse de femei.
Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în municipiul Bucureşti, respectiv 245 la o populaţie de 1.677.985 locuitori.
Cele mai puţine s-au înregistrat în judeţul Caraş Severin, 6 dosare la o populaţie de 274.277 locuitori, urmând în ordine crescătoare Harghita, 10 dosare la o populaţie de 304.969 locuitori, Gorj, 13 dosare la o populaţie de 334.231 locuitori şi Covasna, 14 dosare la o populaţie de 206.261 locuitori.
Judeţul cu cele mai multe cereri de emitere a odinului de protecţie înregistrate a fost în Bacău cu 149 de cereri la o populaţie de 583.590, urmat de Vaslui cu 130 de cereri la o populaţie de 375.151 locuitori, Iaşi cu 129 de cereri la o populaţie de 723.553 locuitori şi Prahova cu 128 de cereri la o populaţie de 735.883.
"Din păcate este o informare redusă la nivel de ţară privind drepturile femeilor, foarte puţine ştiu ce să facă în această situaţie şi care sunt efectele obţinerii unui ordin de protecţie", a declarat avocat Carmen Nemeş de la Asociaţia ANAIS.
Diferenţe între urban şi rural
Conform legii, Direcţiile sociale de la nivelul autorităţilor publice locale sunt obligate să ofere consiliere atât psihologică cât şi juridică acestor femei, însă acest lucru se întâmplă în oraşele mari şi mai puţin în zonele rurale, a mai precizat avocata Carmen Nemeş.
Potrivit studiului realizat de ONG-urile de profil s-a constatat că la nivel naţional există doar 590 de locuri în adăposturi iar în anul 2013 funcţionau doar 26 de centre de primire în regim de urgenţă şi 15 centre de recuperare.
De asemenea nu există servicii specializate de tip rezidenţial în 14 judeţe din România.
Avocatul Carmen Nemeş, de la Asociaţia ANAIS ne-a precizat care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze victima pentru obţinerea unui ordin de protecţie: să sune la numărul de urgenţă 112, în cazul unei violenţe fizice, trebuie să se obţină un certificat medico-legal, să depună plângere la Poliţie, să depună cererea de emitere a unui ordin de protecţie la Judecătoria de pe raza domiciului, cerere care să fie însoţită de toate documentele prin care să se demonstreze că a existat violenţă în acea familie.
Avocata Carmen Nemeş de la Asociaţia ANAIS este de părere că ar trebui înăsprită pedeapsa pentru încălcarea ordinului de protecţie astfel încât să opereze măsura reţinerii în cazul în care acesta este încălcat de agresor.
Audio: Reportaj despre violenţa în familie