Povești din Sudan, cu Mihnea Rudoiu
Ziua de vineri aduce o nouă întâlnire cu Mihnea Rudoiu. El a fost, timp de un an de zile, observator militar ONU in Sudan.
Articol de Daniela Mihai Soare, 31 Octombrie 2016, 09:38
Ziua de vineri aduce o nouă întâlnire cu Mihnea Rudoiu. El a fost, timp de un an de zile, observator militar ONU in Sudan. Mihnea povestește alte întâmplări din aceasta țară.
" Femeile sunt zvelte, au o constituție de manechin, aș putea spune..sunt înalte, spre deosebire de femeile musulmane din partea de nord a Sudanului, care aveau forme mai rubensiene. Da, foarte multe dintre casnicii erau aranjate, multe femei se măritau de tinere si erau date in schimbul unor vite sau capre. Spunea cineva ca a dat pe ultima lui soție, 30 de vite. Acolo este lipsa unui guvern central, cu un cuvânt de spus, este foarte mult haos. Venind intr-o țară care se afla într-un conflict sângeros, soldat cu milioane de morți, ai foarte multe temeri. Practic, nu știi la ce să te aștepti. Încerci să culegi informații de la toate sursele ce îți stau la dispoziție, însă teama există. În primul rând, teama de boli, malaria în special, și apoi teama de a nu cădea victimă într-unul din aceste conflicte. Cât am fost eu acolo, a fost o stare de acalmie, însă la un an după ce am plecat, orașul în care am stat a fost bombardat. Lucrurile de genul acesta se puteau întâmpla oricând. Exista aceasta teamă. Fiecare zi era una foarte normală. Te întâlneai cu soldați în șlapi, veston rusesc, cu un kalashikov pe umăr, călare pe o biciletă sau pe jos, mulți dintre ei beți și trebuia să fii foarte atent. Stăteai așa: oare ce se întâmplă de data aceasta?"
Mihnea Rudoiu este şi scriitor. A publicat romanele “A toi, cuando tu no estas (Editura Humanitas, 2005), “Micul Aberaldy. Viaţa şi opera” (Editura Cartea Românească, 2007), “N-are momentan titlu” (Editura Curtea Veche, 2010) şi “Dear Darlin". Namor (Editura Tracus Arte, 2014).
Audio: