Povești din Sudan, cu Mihnea Rudoiu
Este nedrept să fii etichetat şi judecat, fără să ai vreo vină.
Articol de Daniela Mihai Soare, 14 Octombrie 2016, 12:13
Ziua de vineri aduce o altă întâmplare din Sudan, țara unde Mihnea Rudoiu a fost observator militar ONU.
"Era o ploaie foarte puternica, am vazut o femeie cu un bagaj foarte greu pe care il purta pe cap. Era cu trei copii…unul intr-o mana, altul in cealalta mana si inca unul mai maricel – o fetita, care mergea in fata. Evident, erau desculti, erau fleasca. Pe masura ce ma apropiam de ei, ma intrebam ce sa fac. Am oprit masina, am tras pe dreapta. Ei se uitau la mine ingroziti. Le-am facut semn sa urce in masina, cred ca era prima oara cand mergeau cu masina, stateau nemiscati, nici macar nu indrazneau sa clipeasca. Nu le venea sa creada ceea ce li se intampla. Nu ma intelegeam cu ei, nu vorbeau engleza. Am ajuns la mine, am stat inca o jumatate de ora cu ei acolo, in masina, pana cand a incetat ploaia. Nu stiam ce ar trebui sa fac, nici nu imi venea sa ii dau jos, nici nu stiam nici unde sa ii duc, nu era nicio alta persoana care sa treaca pe acolo si care m-ar fi putut ajuta. Cat am stat, nu faceau niciun gest, de teama sa nu imi amintesc ca ei sunt in masina, cu mine si as putea sa ii dau jos. Cand ma uitau la ei, zambeau, dar foarte timid, ca nu cumva sa ma deranjeze.
Lumea in care traim este o lume foarte nedreapta. Te trezesti judecat si pus la zid, etichetat, fara sa ai vreo vina. Doar pentru faptul ca te-ai nascut intr-un loc in care orice sansa iti este refuzata, unde cele mai primare nevoi, la fel, iti sunt refuzate, unde fericirea, respectul si alte cuvinte mari sunt inexistente".
Audio:
Mihnea Rudoiu este şi scriitor. A publicat romanele “A toi, cuando tu no estas (Editura Humanitas, 2005), “Micul Aberaldy. Viaţa şi opera” (Editura Cartea Românească, 2007), “N-are momentan titlu” (Editura Curtea Veche, 2010) şi “Dear Darlin". Namor (Editura Tracus Arte, 2014).