Hanami sărbătoarea florilor de cireș din Japonia
Articol de Sorina Man, 27 Martie 2016, 22:17
Obiceiul contemplării spectacolului oferit de pomii în floare datează în Japonia din secolul al VIII-lea.
Cele mai admirate erau atunci florile de prun.
În secolul următor, sub domnia împăratului Saga, florile de cireș sunt cele care devin vedetele sezonului și așa a rămas până în ziua de azi.
Ele erau admirate la petreceri ținute chiar în curtea imperială unde nobilimea se întrecea în a compune și a recita poeme inspirate de tulburătoarea lor frumusețe și fragilitate.
Astăzi puțini sunt cei care își transpun emoția și gândurile în stihuri la vederea acestui uluitor tablou în nuanțe care variază de la alb-rozaliu la galben pai și roz aprins.
Dar grădinile, parcurile, curțile templelor ori malurile râurilor sunt ticsite de oameni veniți din partea locului ori din cele patru zări pentru a petrece aici clipe de încântare alături de familie, prieteni sau colegi, fie că e vorba de o plimbare sau de un picnic în toată regula.
Legenda spune că cireșii din japonia sunt protejați printr-o vrajă pe care ar fi făcut-o însuși preotul Enno Ozuno, cel care a plantat primii pomi pe colinele orașului Oshino.
Sute de specii de cireși, al căror număr de petale poate varia de la cinci la o sută, pot fi admirate urmând un traseu al înfloririlor care pornește foarte devreme din Okinawa, în sudul arhipelagului și ajunge mai târziu, prin luna mai, în partea de nord în Hokkaido.
Împătimiții fac călătorii speciale pentru a vedea copaci faimoși așa cum este Yamataka Jindai din prefectura Yamanashi.
Se spune că ar avea 2000 de ani, fiind cel mai bîtrân cireș din Japonia.
AUDIO: