CĂLĂTORII PRIN ŢARĂ - PARCUL COPOU DIN IAŞI
CĂLĂTORII PRIN ŢARĂ - PARCUL COPOU DIN IAŞI.
Articol de Prietenii de la 10, 04 Mai 2017, 12:55
La Iaşi, în Grădina Copoului găsiţi tot ce poate fi mai frumos într-un parc - istorie, cultură, poezie, arbori seculari, vegetaţie bogată şi monumente vechi. Pe Dealul Copoului, negustorii, boierii, dar şi domnitori precum Nicolae Mavrocordat, Mihai Racoviţă sau Grigore Ghica ieşeau la plimbare încă din secolul al XVII-lea.
Documentele vremii scriu despre frumuseţea grădinilor din această zonă înverzită a târgului moldovean, cunoscută şi sub denumirea de Podul Verde. În 1833, sub îndrumarea domnului Mihail Sturza începea amenajarea acestui loc de recreere din Iaşi, iar un an mai târziu este pusă piatra de temelie a Obeliscului cu lei, monument emblemă pe care Gheorghe Asachi l-a finalizat. Tot el vorbeşte despre teiul "cu o coroană rotată superbă", unde va fi văzut de multe ori Mihai Eminescu, iar după plecarea marelui poet din oraş, copacul a fost denumit Teiul lui Eminescu. În al doilea război mondial, armata roşie a deschis un lagăr în parc, iar martori ai vremii îşi amintesc cum învăţătorii păzeau teiul , pentru a nu fi tăiat de cei care ocupaseră grădina. În jurul copacului secular sunt acum busturi ale marilor oameni de cultură ai vremii, precum Ion Creangă sau membrii Cenaclului Junimea, iar Copoul le oferă vizitatorilor şi o oază de cultură în Muzeul deschis în memoria ultimului romantic european şi în Casa de Cultură Mihai Ursachi, unde sunt găzduite evenimente culturale .
Copoul a fost în secolele al XIX-lea şi XX locul unde se întâlneau elitele vremii, iar aleile sale sunt pline de poveşti, ce merită rememorate. Pe lângă teii care audevenit un simbol al Iaşiului, sunt şi alţi copaci seculari, arţari, frasini şi platani, care au mai bine de două secole. Aleea salcâmilor, păduricea de molid, mesteceni, castani îmbogăţesc parcul, iar aleile străjuite de flori îşi schimbă culorile în orice anotimp.
Constanţa Comănici