Călătorii prin ţară - HUMULEȘTI
Humuleştiul lui Creangă.
Articol de Prietenii de la 10, 12 Iulie 2017, 11:55
Humulești este leagănul copilăriei lui Ion Creangă și orice călătorie în casa lui natală înseamnă pentru oricine să își retrăiască momentele din trecut , atunci când poveștile ne îmbogățeau universul. De ce nu am fi și azi copii? O călătorie în satul Humulești - astăzi considerat o suburbie a orașului Târgu Neamț, este o întoarcere în lumea copilăriei, un prilej să ne reamintim ceea ce e frumos în lumea satului românesc, de atunci și de acum.
Pe strada Ion Creangă numărul 8 găsiți Casa Memorială Ion Creangă, construită în 1830 de bunicul scriitorului. Marele povestitor a locuit aici în perioada copilăriei, iar atunci când intri în curte pășești în același loc în care, cu mult timp în urmă se bucura de copilătir Nică, alături de prietenii săi. În ultimii ani casa a fost renovată, însă prispa, încăperile micuțe și tinda, lada de zestre a Smarandei te duc în trecut. Vezi covata în care dormea copilașul, cuptorul și stîlpul hornului, dar și sfoara cu motocei cu care se jucau mâțele. Ghidul amintește paginile Amintirilor și vorbește despre prichiciul vetrei cel humuit de care copilul se ținea atunci când a început să meargă copăcel. În celelalte două încăperi puteți citi despre viața lui Creangă, veți vedea ceaslovul amintit în memoriile sale, o expoziție cu lucrările autorului și cele paisprezece lucrări de grafică realizate de plasticianul Eugen Taru, folosite la ilustrarea ediției din 1959 a volumului “Amintiri din copilarie”. Nu poți să nu privești spre pod, acolo unde Nică a ascuns pupăza.
Dar, o vizită la casa memorială te duce, cum era firesc, și în lumea satului moldovenesc. Chiar în curtea casei este amenajat un colț cu unelte agricole, iar alături un parc tematic, cu un mic muzeu în care copiii află despre meseriile din trecut și pot vedea costume țărănești. Nu vă gândiți că parcul tematic este de genul Disneylandului, însă pe un spațiu restrâns găsiți personajele atât de îndrăgite: pupăza din tei, Moș Chiorpec Ciubotariul, capra cu ai săi trei iezi, ursul păcălit de vulpe sau mătușa Mărioara, înarmată cu o mătură.
Humuleștiul te duce în copilărie, retrăiești momente unice și cred că după o vizită aici, dechizi o pagină a Amintirilor...Măcar pentru a le citi altora poveștile lui Nică.
AUDIO.