Ediţiile din 8 şi 9 octombrie 2011
sâmbătă - despre Sesiunea Anuală a Adunării Parlamentare a NATO şi duminică - despre Petre Leşcenco
Articol de Leni Trandafir, Magdalena Stoicia, 06 Octombrie 2011, 16:06
Sâmbătă, 8 octombrie, ascultătorii România Actualităţi au putut afla noutăţi despre implicarea şi participarea României la deciziile importante ale Alianţei Nord-Atlantice. Consilierul prezidenţial Iulian Fota a ţinut să precizeze că punctele fierbinţi de discuţie în cadrul Adunării Parlamentare a NATO au fost legate de situaţia din Afganistan şi Libia, dotarea şi înzestrarea Alianţei şi parteneriatul cu Rusia şi amplasarea scutului anti-rachetă la Deveselu, jud.Olt. Iulian Chifu – Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor a precizat că fiecare grup parlamentar din ţările membre ale Alianţei are nevoie de aceste consultări anuale pentru adoptarea unei politici comune. Scutul ce va fi instalat la Deveselu este un organism defensiv şi nicidecum de ameninţare şi intimidare faţă de Federaţia Rusă care a solicitat monitorizarea activităţii ce se va desfăşura aici. De altfel SUA şi Federaţia Rusă negociază crearea în viitor a unui un scut comun. Datorită stabilităţii care se creează în zonă şi în România, scutul va putea aduce şi investiţii străine în economie. Adrian George Scutaru – vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare a Camerei Deputaţilor a ţinut să precizeze că reuniunea de la Bucureşti este un eveniment de prestigiu pentru România, stabilit într-o agendă a Alianţei. Referitor la cheltuielile pe care le implică, acestea sunt normale pentru un astfel de eveniment şi reprezintă costuri pe care şi celelalte state membre le-au suportat. Rotaţia însemnă şi obligaţii, nu doar securitate şi avantaje.
Gabriel Basarabescu împreună cu invitaţii săi din studio:
Iulian Chifu (în stânga) şi Iulian Fota (în dreapta)
Duminică, 9 octombrie, speologul Cristian Lascu, un mare iubitor al muzicii şi al istoriei, şi Gabriel Basarabescu v-au invitat să îl cunoaşteţi pe Piotr Leschenko (Petre Leşcenco), celebru cântăreţ de origine rusă care a încântat publicul bucureştean în perioada interbelică cu melodiile sale. Cunoscut ca „Regele tangoului rus”, Leşcenco a avut mare succes în întreaga lume, dar şi o viaţă tumultoasă şi o moarte tragică.
Cristian Lascu a destăinuit ascultătorilor cum a ajuns să iubească muzica lui Piotr Leschenko (Petre Leşcenco) şi ce a aflat despre viaţa şi moartea celebrului cântăreţ, în urma studierii documentelor vremii. Deşi născut în Imperiul Rus, Leschenko a cutreierat lumea şi a ajuns în Germania, în Ţările Baltice, la Londra, la Chişinău şi la Bucureşti, unde a cântat în cafenele şi restaurante, apoi şi-a deschis propriul bar pe Calea Victoriei. A înregistrat piese la case de discuri celebre în Europa şi SUA. A fost prigonit de trupele ruseşti de ocupaţie dar şi de conducerea comunistă instalată în România. A murit în spitalul Penitenciarului din Târgu Ocna, în anul 1954.
Ascultaţi una dintre melodiile lui celebre, "Toate cele ce au fost":
Cristian Lascu împreună cu Gabriel Basarabescu în studio