Edițiile din 10 și 11 martie
Selecția Națională Eurovision 2012 şi femeile din politica românească
Articol de Leni Trandafir, Magdalena Stoicia, 08 Martie 2012, 18:24
Sâmbătă, 10 martie, înainte de Finala Naţională Eurovision, ascultătorii Matinalului de weekend au putut reasculta toate cele 15 piese calificate, precum şi părerile avizate ale lui Dan Manoliu, şeful Departamentului Divertisment din TVR. Finala Eurovision este un show gigantic, cu peste 100 de milioane de telespectatori dar şi o afacere profitabilă. Ceea ce contează foarte mult, este promovarea pieselor, care se face 90% on-line pe reţelele de socializare, cu câte 2-3 milioane de vizualizări ale pieselor. În ceea ce priveşte selecţia, Dan Manoliu constată că nu avem nişte festivaluri serioase care să ofere rampa de lansare necesară pentru compozitori şi interpreţi. O piesă reuşită, cu şanse reale în marea finală, trebuie să fie uşor de reţinut şi fredonat, să devină repede un şlagăr.
Duminică, 11 martie, Mihai Trăistariu, cel care a obţinut cel mai mare punctaj din istoria participărilor noastre la Eurovision, a declarat că i-a plăcut show-ul şi că a intuit că va câştiga Mandinga.
Întrebat de ce nu a participat, a răspuns că deşi a avut 4 piese propuse, şi-a dat seama că nici una nu va putea depăşi Tornero şi a renunţat. Trăistariu a mai spus că nu prea există oferte de la compozitori şi că stăm destul de prost la capitolul show.
Tot duminică, două femei din politica românească, Adriana Săftoiu (PNL) şi Oana Badea (PD-L) au analizat prezenţa şi prestaţia femeilor în politică.
Concluziile lor: deşi colegii de partid declară că le susţin la întâlnirile cu organizaţiile de femei, când e vorba să le pună pe liste de candidaţi ale partidului, se cam codesc. Sunt foarte puţine femei care candidează pentru funcţii de primar de oraşe mari, reşedinţe de judeţ sau consilii judeţene. Până şi ponderea de 36% a femeilor în funcţia de europarlamentar a fost oferită mai mult cu scopul de a le îndepărta din politica de acasă. Pe de altă parte, uneori chiar femeile din politică îşi pun piedici reciproc şi nu se sprijină pentru accederea în funcţii de conducere. Partidele nu merg în politică pe sprijinirea femeilor pe liste unde cetăţeanul votează direct, ci pe oferirea unor funcţii, după alegeri. Excepţia o face funcţia de primar din localităţile mici, cu toate că sondajele au arătat că cetăţenii şi-ar dori mai multe femei în funcţii de conducere.