Ovidiu Bojor a fost invitat la Maratonul de Duminică
Ovidiu Bojor este fondatorul fitoterapiei în România.
Articol de Ioana Stătescu, 10 Februarie 2010, 20:42
„Tot ce mâncăm, tot ce ne vindecă rănile, tot ce ne aduce fericire se datorează plantelor, regnului vegetal.”
Ovidiu Bojor este un academician şi fitoterapeut român, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale.
Este deţinător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Preşedinţilor Patronatelor din România şi Diploma de Merit Academit, acordată de preşedintele Academiei Române.
Fondatorul fitoterapiei moderne în România s-a aflat în dialog cu ascultătorii Maratonului de duminică, într-o emisiune dedicată acestei ramuri a medicinei şi nu numai.
Acesta a declarat că fitoterapia este o ramură din terapiile naturale, din ce în ce mai actuală şi chiar complementară medicinei preventive şi curative.
În viziunea fitoterapeutului, importanţa şi actualitatea acestei ştiinţe este o consecinţă a faptului că „după o intoxicare de un secol cu chimicale, omul şi-a dat seama de reacţiile adverse, de reacţiile secundare, de tot ceea ce este rău”.
Întrebat care ar trebui să fie relaţia omului cu plantele, Ovidiu Bojor a răspuns:„Relaţia noastră cu plantele trebuie să fie relaţia cu tot ceea ce este viu şi creat pe Terra. Relaţie de prietenie, ocrotire din partea noastră şi dăruire din partea lor, fiindcă dacă nu ar fi existat asimilaţia clorofiliană (fotosinteza), nu ar fi existat viaţa pe Pământ.”
Ovidiu Bojor a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte subiectul Roşia Montana, pe care o consideră o problemă naţională, europeană şi foarte curând mondială, dar şi cu privire la problematica acelor falşi- fitoterapeuţi.
„În primul rând, recomand tuturor să nu se adreseze celor nepregătiţi în acest domeniu. Aceştia nu fac altceva decât să inducă în eroare, să îşi umple buzunarele şi să compromită fitoterapia, care este la ora actuală una dintre ştiinţele viitorului.”
Ovidiu Bojor este preşedintele Patronatului "Planta Romanica". Acesta are ca scop promovarea intereselor membrilor ei, rentabilizarea activităţilor de cultivare şi recoltare ecologică din flora spontană, prelucrare a plantelor medicinale şi aromatice, comercializarea şi desfacerea acestora şi a produselor industriale obţinute în urma prelucrării lor.
Audio: