Iana Matei a fost invitată la Maratonul de duminică
Invitată în Maratonul de duminică, preşedinta organizaţiei "Reaching Out" a vorbit despre fenomenul traficului de carne vie în România şi în străinătate.
Articol de Ioana Stătescu, 09 Martie 2010, 16:37
O sinteză preluată de la Inspectoratul General al Poliţiei Române relevă faptul că România rămâne o ţară- sursă pentru victimele traficului de persoane, iar principalele destinaţii sunt Spania şi Italia.
Minorii sunt prăzi uşoare pentru traficanţi deoarece lipsa de experienţă îi transformă în victime sigure ale acestui fenomen. În prezent există 64 de grupări organizate, care lucrează în sfera traficului de carne vie.
Iana Matei a acceptat să se ocupe de reinserţia socială a victimelor acestui fenomen.
"Primele fete au venit la mine în 1988. La momentul acela nu luase încă o aşa amploare acest fenomen", a spus Iana Matei.
Preşedinta organizaţiei "Reaching Out", Iana Matei a salvat şi a redat o viaţă normală unui număr de 420 de tinere. Recent, publicaţia Reader's Digest a desemnat-o pe romancă "Europeanul Anului 2010" pentru lupta sa împotriva prostituţiei juvenile şi a exploatării sexuale.
Invitată în Maratonul de duminică, Iana Matei a vorbit despre fenomenul traficului de carne vie în România şi în străinătate.
Iana Matei a mai explicat că deşi pe hârtie explicat multe centre de consiliere şi centre guvernamentale, în realitate însă, nu funcţionează.
"În nicio ţară din lumea aceasta asistenţa directă nu este făcută de către guvern. Nu sunt specialişti şi nu sunt plătiţi suficent de bine ca să-şi facă meseria aşa cum trebuie", a declarat Iana Matei.
Preşedinta organizaţiei "Reaching Out"a spus că pedepsele nu sunt pe măsura infracţiunilor comise şi cel mai important este faptul că nu se confiscă bunurile.
"Ca să lupţi cu crima organizată trebuie să loveşti acolo unde îi doare mai rău. Pentru că dacă ei se duc în puşcărie doi ani sau trei ani, chiar nu-i interesează că stau acolo, îşi conduc foarte bine afacerea şi de acolo", a încheiat Iana Matei.