31 octombrie- Mircea Dinescu la Maraton de duminică
Echipa Maraton de duminică s-a aflat în Portul Cultural Cetate, acasă la poetul Mircea Dinescu
Articol de Ioana Stătescu, 08 Noiembrie 2010, 12:47
“Tinerețea este de fapt o vocație nu e o chestie de statistică. Există oameni care pot fi tineri pana la 90 de ani și sunt oameni care se nasc bătrâni și care au vocația bătrâneții. Eu însumi mă consider un soi de adolscent prelungit si stafidit”.
Întrebat dacă anul 1989 i-a adus poetului Dinescu libertatea de a scrie, acesta a răspuns: „Libertatea este o stare pe care ți-o acorzi tu, nu pe care ți-o acordă un sistem sau niste oameni. Deci eu trebuie să recunsc că m-am simțit liber și înainte de 1989. Faptul că nu am putut să public în ultimii ani, începând din 1985, asta nu m-a împiedicat să mă simt un om liber în acea lume. Nu pot să spun că am avut din toată revelația libertății în ‘89 ca artist. Poate am avut ca cetățean”.
Mircea Dinescu a facut referire și la ceea ce a însemnat până în anul 1989 rezistența prin cultură: „Era o formă de luptă împotriva regimului. Daca stai să te gândești puțin, era o formă subtilă de lașitate: să te iluzionezi că tu lupti prin cultură și asta este o forma absolut eroică de a exista în acea lume. Atunci de ce să nu spună și țăranul că el a făcut rezistență prin agricultură? Adevarul e ca ne-am dat pe după plop în felul asta. În realitate, foarte puțini oameni în România au avut curajul să-și asume ce însemna să spui NU, pe vremea când toată lumea spunea DA.”
Ascultați aici un fragment din emisiune: Poetul Mircea Dinescu recitând și cântând la Maraton de dumnică.