Redescoperă lumea : Konya
Festivalul Dervisilor rotitori
Articol de Sorina Man, 08 Mai 2015, 12:25
Hittiții i-au spus Kuana, frigienii Koanya , romanii Iconium iar turcii Konya...
În fiecare an la mijlocul lunii decembrie, orașul devine neîncăpător pentru miile de pelerini dornici să vadă Festivalul dervișilor rotitori.
Ceremonia este deschisă de un învățat care poartă titlul de Haviz, fiind unul dintre gardienii Coranului, adică unul dintre cei care și-au asumat responsabilitatea de a memora în întregime textul sacru.
El spune o rugăciune pentru Mevlani Rumi . Apoi rostește un verset din Coran.
Un sunet puternic de timpan irumpe atunci , urmat de sunetul tânguitor al unui instrument de suflat.
Maestrul, care poartă numele de Seih, se înclină și îi conduce pe derviși într-un circuit, dând roată de trei ori spațiului de ceremonie. La capătul circuitului, dervișii își leapădă pelerinele negre, lucru care simbolizează eliberarea de atașamentele lumești , rămânând în haine albe.
Apoi, unul câte unul , ținând brațele în dreptul pieptului, încep să se rotească, părăsind simbolic viața pământească pentru a se naște din nou printr-o mistică uniune cu Creatorul.
Se spune că Rumi a inventat dansul rotitor într-o zi pe când se afla în bazarul lucrătorilor în cupru.. Sunetul ritmic al loviturilor de ciocan pe metal l-ar fi captivat într-atât încât ar fi început să se învârtească într-un ritm din ce în ce mai rapid până când în dansul său extatic s-au prins chiar și lucrătorii din bazar.
Lângă muzeul care îi adăpostește mormântul se găsesc și astăzi sumedenie de tarabe ale celor care se îndeletnicesc cu meșteșugul metalelor iar sunetul loviturilor de ciocan se distinge cu claritate în pofida zgomotului specific vremurilor moderne.
De fapt, dacă stai să asculți cu atenție , chiar poți auzi muzica pe care a descoperit-o misticul Rumi în urmă cu peste 700 de ani.
AUDIO: