Redescoperă lumea : India
Sărbătoarea luminii Diwali
Articol de Sorina Man, 08 Mai 2015, 12:01
De-a lungul secolelor, sărbătoarea luminilor Diwali a devenit un festival național, apreciat de majoritatea indienilor indiferent de credință.
Originea și interpretările sunt diferite dar toate marchează victoria binelui asupra răului.
Sărbătoarea are loc uneori în octombrie, alteori în noiembrie. Ține cu totul cinci zile, fiecare zi având un anume înțeles.
Cea de-a treia zi, în care este noaptea cea mai întunecoasă - a Lunii Noi, este cea în care se aprind lumânări, lămpi de lut ori șiruri de lumini electrice, se fac focuri de tabără ori focuri de artificii. Pentru hinduși este noaptea dinaintea Anului Nou. Tradiția a adăugat și încheierea simbolică a anului financiar. Este ziua în care vechile registre se închid și se deschid altele noi. De aceea această zi este considerată favorabilă pentru a face cumpărături ori pentru a porni în noi aventuri.
Cea de-a patra zi este cea a Anului Nou, marcată de toți prin hainele noi , prin bijuteriile purtate, prin darurile de dulciuri, fructe ori diferite obiecte făcute cadou celor apropiați.
Cea de-a cicea zi este dedicată relației dintre frați și surori.
Se spune că temutul zeu Yama și-a făcut timp pentru a o vizita în acestă zi pe sora sa Yamuna cu care a stat împreună la masă și s-au bucurat fiecare de cadoul celuilalt. Potrivit tradișiei, frații care își onorează astfel surorile sunt ocrotiți tot anul de cadoul lor.
Cu siguranță că cel mai insolit aspect al sărbătorii este tradiția jocului de cărți care provine tot de la zei. Frumoasa soție a lui Shiva, Parvati, obișnuia să joace zaruri cu soțul ei în acestă zi . Atât de bine s-a distrat încât ea a decretat că oricine se dedă jocurilor de noroc în acestă ultimă zi a sărbătorii va avea parte de prosperitate tot timpul anului abia început. Scena se găsește imortalizată la Templul Kailasa din celebrul sit istoric Ellora al statului indian Maharashtra.
AUDIO: