Redescopera lumea
Oxford între legende și opere de ficțiune
Articol de Sorina Man, 28 Octombrie 2017, 13:04
Există, se pare, numeroase motive (ba chiar și un strop de magie ...) care au făcut ca numeroși scriitori de ficțiune să-și găsească inspirația printre miturile, legendele dar și turbulențele sângeroase care alcătuiesc trecutul caleidoscopic al orașului Oxford.
Acest trecut colorat începe cu legenda despre Frideswide, prințesa și călugărița saxonă care a construit aici o mănăstire în jurul anului 700 d.Hr.
Mănăstirea a înflorit odată cu orașul care a crescut în jurul său, devenind rapid un centru de excelență educațională.
Pe locul acestei mănăstiri se află astăzi Christ Church College – colegiu și catedrală.
Colegiul poate fi vizitat în oricare zi a anului, cu excepția zilei de Crăciun. Catedrala are în interior altarul sfintei Frideswide, restaurat după campania de distrugere a locașurilor inițiată în 1538 de regele Henric al VIII-lea. Un alt element rar care poate fi văzut aici este așa-numita Fereastră Beckett, pe care este pictat episodul asasinării arhiepiscopului Thomas Beckett.
Charles Dodgson, mai bine cunoscut sub numele de Lewis Caroll, a fost student la Christ Church College . Se spune că în interiorul acestor ziduri și-ar fi găsit sursa de inspirație pentru povestea sticluțelor cu miraculoasa poțiune care o face pe Alice – personajul din Țara minunilor - să crească sau să scadă în înălțime după plac.
Sala Mare a Colegiului, cu aspect medieval, cu panouri mari de stejar , șeminee uriașe și rânduri de mese din lemn masiv bine lustruit, este chiar sala de mese a Școlii de vrăjitorie Hogwarts, din seria filmelor Harry Potter. Numeroase alte scene din celebra serie au fost de altfel filmate la Colegiul Christ Church din Oxford.
AUDIO