Redescoperă lumea East Sussex
Orașul Lewes și focurile aprinse de 5 noiembrie când se marchează "Noaptea lui Guy Fawkes"
Articol de Sorina Man, 04 Noiembrie 2016, 11:39
La mică distanță de orașul-port Brighton, chiar pe linia meridianului Greenwich, se află orașul Lewes.
Așezat într-o vale largă, în jurul căreia se înalță asemeni unui amfiteatru dealurile de cretă, Lewes are farmecul unui târg mai puțin atins de modernism. Aici se află una dintre puținele fabrici de bere rămase independente. Este vorba despre Harveys, fondată în 1790.
Mai multe repere istorice și culturale atrag atenția vizitatorior. Intre acestea se numără un castel de secol XI, o clădire cu structură aparentă de lemn, datând din secolul al XV-lea, în care funcționează un foarte vechi magazin de cărți, casa pe care regele Henric al VIII-lea i-a oferit-o uneia dintre cele șase soții, Anne de Cleves, dar și casa în care a locuit scriitorul și filozoful revoluționar Tom Paine, ale cărui lucrări au inspirat atât Revoluția franceză cât și pe cea americană.
În imediata apropiere, la doar câțiva kilometri, se află domeniul Glyndebourne, a cărui istorie datează din secolul al XV-lea dar care a ajuns faimos în întreaga lume grație unui festival de operă găzduit aici începând din 1934.
Numele orașului Lewes este legat și de așa-numita Noapte a focurilor/rugurilor sau Noaptea lui Guy Fawkes, un eveniment cu rezonanțe istorice datând din 1605, care este marcat pe data de 5 noiembrie prin marșuri cu torțe și focuri de artificii în multe locuri din Marea Britanie dar care aici are o amploare și o desfășurare speciale.
Mai multe grupuri, organizate sub formă de societăți, din care două au fost fondate în 1853, mărșăluiesc - însoțite de o cavalcadă de muzici și pocnete de petarde, fiecare pe câte un anume traseu apoi și pe unul comun, cu torțe aprinse, pancarte și bannere, unele incitatoare, dar și efigii ale unor personaje istorice sau contemporane pe care le taxează drept rău absolut și pe care le aruncă simbolic în foc.
AUDIO